Noile masuri fiscale aprobate printr-o Ordonanta de Urgenta

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.10.2015 14:23 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat unele masuri fiscale in scopul stimularii investiţiilor şi crearii de noi locuri de munca: devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii, precum şi introducerea unui sistem de impozitare diferenţiat pentru microintreprinderi.

Noile masuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanţa de Urgenţa care se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2016.
Potrivit actului normativ, incepand de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii in agricultura.
De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%,  aplicabila dividendelor distribuite persoanelor romane, fizice şi juridice, precum şi dividendelor obţinute, din Romania, de persoane nerezidente, sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.
Masura are in vedere  creşterea investitiilor şi favorizarea dezvoltarii societaţilor de tip holding, incurajrea pastrarii in tara a capitalului romanesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului romanesc, incurajand, totodata, restructurarea societaţilor comerciale in scopul adaptarii lor la exigenţele mediului economic şi financiar, naţional şi european, aflat in continua schimbare.  

O alta masura inclusa in Ordonanţa de Urgenţa se refera la impozitarea microintreprinderilor şi vizeaza doua aspecte.
Se majoreaza plafonul de incadrare in categoria ”microintreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifra de afaceri pe an fiscal.
Totodata, se introduce un sistem de cote de impozitare diferenţiate, in funcţie de numarul de salariaţi, intre 1% şi 3%, dupa cum urmeaza:
a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3 %  pentru  microintreprinderile care nu au salariaţi.
 
Modificarea are rolul sa contribuie la incurajarea crearii de noi locuri de munca şi la  aşezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu şi fara salariaţi.

Actul normativ adoptat de Guvern include şi alte prevederi, intre care:
# Extinderea categoriei persoanelor juridice romane care nu datoreaza impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate potrivit reglementarilor legale in domeniul educaţiei naţionale. In aceasta categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, şi unitaţile de invaţamant particular preuniversitar;
# Exceptarea de la plata contribuţiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boala şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate;
# Prelungirea cu o luna, respectiv pana la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea urmatoarelor documente:
- declaraţiile privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinaţie nerezidenţiala sau mixta;
- declaraţiile privind mijloacele de transport radiate din circulaţie;
- justificarile eliberate in anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, terenuri sau mijloace de transport, in cazul persoanelor indreptaţite.
Introducerea reglementarii potrivit careia in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul are obligaţia sa depuna o declaraţie la organul fiscal local in termen de 30 de zile de la data dobandirii.

Ordonanţa adoptata de Guvern conţine, de asemenea, o serie de prevederi care modifica şi completeaza noul Cod de procedura fiscala.
Una dintre modificari vizeaza desemnarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala drept autoritate competenta pentru efectuarea schimbului de informaţii cu statele cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic, masura menita sa contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.