Nu exista radioactivitate in Romania dupa incendiile de la Cernobal

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.07.2015 18:54 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Conform datelor de ultima ora comunicate de catre Ambasada Romaniei de la Kiev, in baza informaţiilor transmise de Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţa din Kiev, in dimineaţa zilei de 2 iulie a.c., au fost stinse incendiile de pe toate suprafeţele de iarba, in prezent, continuand localizarea şi stingerea suprafeţelor de turba care ard mocnit.

In ceea ce priveşte nivelul de radiaţii, cele doua autoritaţi ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate - Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţa şi Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleara a Ucrainei au transmis Ambasadei Romaniei la Kiev ca toate masuratorile efectuate pana in prezent indica faptul ca nivelul de radiaţie in zona de excluziune şi teritoriile aferente demonstreaza ca modificarile parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depaşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar in Kiev se afla in limitele normale ale fondului natural.

Totodata, staţiile de monitorizare a calitaţii aerului din Romania, de la graniţa cu Ucraina, nu au inregistrat pana in prezent nicio crestere cu semnificatie radiologica a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul national, aşadar Romania este in afara oricarei stari de ingrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleara de la Cernobal.
Mai mult decat atat, conform modelului de dispersie şi a prognozei intocmite de Administraţia Naţionala de Meteorologie, norul de fum format in urma incendiului nu va patrunde in Romania in urmatoarele 36 de ore.

Cernobil este un oraş raional din raionul Ivankiv, regiunea Kiev, Ucraina.
Oraşul a fost parasit in anul 1986 din cauza calamitaţii nucleare de la Centrala Atomoelectrica Cernobil, care se afla la 14,5 km spre nord-vest de localitate.
Chiar daca oraşul este in principal nelocuit, caţiva oameni traiesc inca acolo.
Case ocupate nu sunt diferite faţa de cele nelocuite, insa pe ele se afla scrieri care declara ca „proprietarul acestei case traieşte aici”.
De asemenea, lucratori in patrula şi personalul administrativ al zonei de alienaţie sunt staţionaţi in oraş pentru paza temporara.
Inainte de accident, oraşul a avut o populaţie de aproximativ 14.000 locuitori.

La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobil a explodat la 01:23 noaptea.
Toţi locuitori permanenţi ai oraşului şi imprejurimilor acestuia au fost evacuaţi pentru ca nivelul de radiaţie in aria respectiva devenise periculos.
Oraşul Cernobil şi imprejurimile sale sunt acum casa pentru oamenii de ştiinţa, ofera slujbe de intreţinere pentru Centrala Atomoelectrica Cernobil, slujbe de lichidare, pentru doctori, fizicieni şi fizicieni nucleari. Deşi Pripiat, oraşul parasit invecinat a ramas neintreţinut, Cernobil a fost renovat, iar sute de turişti viziteaza oraşul care, in 2014 a avut o populaţie de aproximativ 611 locuitori.
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.