Nu ne vindem tara. O arendeaza PSD pe toata!...

Scris de Costin Stefan | Publicat in 01.08.2014 22:05 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Incepand cu 11 aprilie 2014, vanzarea şi cumpararea terenurilor agricole extravilane au fost reglementate printr-o lege speciala care reintroduce dreptul de preemtiune sau preferinta la cumparare, dar si alte conditii restrictive.
Dupa o campanie populista furibunda derulatata la inceputul anului de catre reprezentanti ai puterii impotriva cumparatorilor straini, era de asteptat ca noua lege sa impuna restrictii impotriva acestora.

In fapt, noua reglementare legislativa nu face altceva decat sa blocheze procesul de vanzare/cumparare al terenurilor agricole pentru toata lumea, introducand dreptul de preemtiune pentru coproprietari, arendasi, vecini si statul roman.
Altfel spus, toti acestia, in ordinea expusa, au prioritate la cumparare in conditii de pret egal.
Noua lege va incetini procesul de comasare a terenurilor agricole, prin birocratizarea transferului de proprietate, acordand avantaje considerabile marilor arendasi, multi dintre ei senatori si deputati in Parlamentul Romaniei.
Baieţii deştepţi au astfel posibilitatea sa tina captivi taranii la preturi de arenda foarte mici, nederanjati de concurenta si nefortati sa faca investitiile necesare.

Cresterea economica din domeniul agricol, in ultimii ani, a fost datorata in mare masura investitiilor, dar si know how-ului adus de marii agricultori straini.
Primariile sunt obligate sa preia documentatiile de vanzare, foarte complexe, aproape imposibil de completat de catre taranii care vor sa-si vanda terenul.
De asemenea, costurile pe care proprietarii de teren le vor avea au crescut exponential.
Pe langa problemele uriase care sunt intampinate in exercitarea unui drept recunoscut de Constitutie, actuala lege bulverseaza si activitatea primariilor, nepregatite sa proceseze documentele de proprietate si sa administreze procesul de ofertare si vanzare.

In Romania, exista peste 20 milioane de parcele de teren agricol, suprafata medie a unei parcele fiind de circa doua parcele la hectar.
Un taran obisnuit are in jur de 3-4 ha, in cele mai multe cazuri, mostenite si nelucrate.
Daca va vrea sa vanda, luand in calcul mediile de mai sus, costurile pe care le va avea pentru a pregati actele sunt urmatoarele: pentru 4 ha e posibil sa aiba 8 parcele pentru care trebuie sa intocmeasca documentele necesare in original.
O documentatie trebuie sa contina titlul in original sau autentificat la notar sau alte documente ce atesta proprietatea, in original sau autentificate (8 copii autentificate ori 10 lei/copia egal 80 lei), certificatul de mostenitor, daca e cazul, in original sau autentificat (8 copii autentificate ori 120 lei/copia egal 960 lei) si lucrarea de intabulare (pretul per parcela e de circa 400 lei ori 8 egal 3200 lei), la care se adauga certificatul de atestare fiscala si documentele de oferta care se intocmesc la primarie.
Conform legii, o astfel de documentatie, in original, trebuie trimisa la Ministerul Agriculturii, Ministerul Apararii (pentru terenurile aflate in comunele care sunt mai aproape de 30 de km de granita), Ministerul Culturii si, sigur, un exemplar trebuie sa ramana la primarie.
In total, pentru tranzactionarea unei suprafete de 4 ha, costurile pot fi de 1040 lei per dosar ori patru dosare, adica 4.160 lei, plus intabularea 3.200 lei, deci 7.360 lei in conditiile in care pensia medie (nu vorbesc doar de cea agricola) este de 160 euro, aproximativ 700 lei.
Deci, pentru a-si vinde terenul, un taran, pensionar in cele mai multe cazuri, are nevoie de mai bine de 10 luni de economisire a intregii pensii.

Nebunia continua, primaria fiind obligata sa inventarieze aceste acte, adica 32 de dosare, sa le proceseze, sa le trimita la destinatarii legali, sa astepte avizele si sa dea avizul final.
Cine isi imagineaza ca exista multe primarii care au oameni sa faca o astfel de munca inseamna ca nu a vizitat niciuna.
Nu e de mirare, spre exemplu, ca in judetul Caras Severin sau Mehedinti n-a avut loc nici o tranzactie.
Pe termen lung, aceasta situatie va avea efecte inclusiv in cresterea economica, atat laudata de premierul Ponta.
O campanie nationalista dusa sub stindardul „Nu ne vindem ţara” a esuat intr-un aranjament benefic unei clientele binecunoscute...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.