O luna FEBRUARIE mai CALDA decat e normal. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!....

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.02.2018 13:40 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 05 - 18 FEBRUARIE 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In primele zile ale prognozei, vremea va fi normala din punct de vedere termic pentru aceasta perioada a anului, apoi se va incalzi uşor. Astfel, media temperaturilor maxime va creşte de la 6 grade in prima zi, pana la aproximativ 9 grade pe 7 februarie. Ulterior, valorile termice diurne vor scadea, spre 3 grade pe 11 februarie, cand vremea va fi relativ rece pentru debutul celei de a doua decade a lunii februarie. Cea de a doua saptamana va fi caracterizata de fluctuaţii mult mai reduse ale mediei maximelor termice, care se va situa in jurul a 4 grade, cu o uşoara tendinţa de creştere, spre 6 grade, la finalul intervalului de prognoza. Temperaturile medii minime vor fi predominant negative, situandu-se, in general, intre -4 şi 0 grade şi doar in jurul datei de 8 februarie se va inregistra o medie de aproximativ 2 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicata incepand cu data de 7 februarie, iar in jurul datei de 10 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi se pot inregistra cantitaţi mai insemnate.
CRISANA
Intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic normal pentru aceasta perioada a anului, insa ulterior se va resimţi o incalzire ce va determina creşterea temperaturilor maxime de la 4 grade, in medie, in prima zi, pana la aproximativ 9 grade data de 7 februarie. In perioada 8 – 11 februarie valorile termice diurne vor marca o scadere, spre o medie regionala de 2 grade, pentru ca apoi sa creasca din nou, uşor şi treptat, pana in jurul a 6 grade la sfarşitul celor doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime se vor situa, in general, intre -4 şi -2 grade pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza şi doar pe 8 – 9 februarie valorile medii vor fi uşor pozitive, de 0....2 grade.
Precipitaţiile vor fi posibile aproape in fiecare zi a perioadei de prognoza, dar probabilitatea ca acestea sa se semnaleze pe arii mai extinse şi in cantitaţi mai insemnate va fi ridicata pe 7 şi 8 februarie, dar mai ales pe 10 şi 11 februarie.
TRANSILVANIA
In primele doua zile se vor inregistra valori termice medii diurne de aproximativ 2 grade, şi nocturne de –8...-5 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Pe 7 şi 8 februarie vremea se va incalzi şi regimul temperaturilor maxime va fi caracterizat de o medie de 6...7 grade, in timp ce in cursul nopţilor se vor inregistra temperaturi de -2...-1 grad. Apoi va avea loc un proces de racire treptata, ce va conduce la o vreme relativ rece in intervalul 11 – 14 februarie, cu medii ale maximelor diurne de 1...2 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ -8 grade. Dupa aceasta data şi pana la sfarşitul intervalului de prognoza, regimul termic nocturn se va menţine constant, iar cel diurn va marca o creştere uşoara abia spre 18 februarie, cand se va atinge o medie regionala de 4 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii in general slabe cantitativ va fi ridicata pe aproape intreg parcursul celor doua saptamani şi doar in jurul datei de 10 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ.
MARAMURES
Dupa doua zile cu temperaturi maxime de 2 grade şi minime de -7...-5 grade, ce vor caracteriza o vreme normala din punct de vedere termic pentru prima decada a lunii februarie, vremea se va incalzi semnificativ şi se vor inregistra 6...7 grade ziua şi aproximativ 0 grade noaptea, pe 7 - 8 februarie. Apoi regimul termic va marca o scadere, apropiindu-se din nou de cel normal şi va fi caracterizat prin maxime diurne de 1...2 grade şi minime nocturne de -6...-4 grade, in intervalul 11 – 14 februarie. Ulterior, in intervalul 15 - 18 februarie, temperaturile maxime vor avea o uşoara tendinţa de creştere, spre 4 grade in ultima zi a prognozei, in timp ce temperaturile minime se vor menţine in jurul a -6 grade, in medie.
Temporar se vor semnala precipitaţii pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar cu o probabilitate mai mare ca acestea sa se inregistreze pe spaţii extinse şi sa fie mai insemnate cantitativ in perioada 1 – 4 februarie şi, posibil, intre 6 şi 9 februarie.
MOLDOVA
Pe parcursul primei saptamani de prognoza, valorile termice diurne se vor situa, in medie, intre 2 şi 5 grade, cu cele mai scazute valori la inceputul şi sfarşitul saptamanii. Cele mai ridicate valori se vor inregistra la mijlocul primei saptamani, respectiv in intervalul 7 – 9 februarie, cand vremea va fi calda pentru aceasta perioada. In cea de a doua saptamana nu vor mai fi variaţii termice diurne semnificative, iar media regionala a temperaturilor maxime se va situa intre 0 şi 2 grade. Temperaturile minime vor fi negative pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza, urmand a se situa – in medie – intre -6 şi -2 grade, cu excepţia datei de 8 februarie, cand valorile nocturne mediate la scara intregii regiuni nu vor cobori sub 0...2 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ va fi ridicata in intervalul 7 - 12 februarie, dar acestea se pot semnala şi in celelalte zile ale intervalului de prognoza.
DOBROGEA
La inceputul intervalului vremea se va incalzi treptat, astfel incat temperatura aerului va creşte de la o medie diurna de 4 grade şi nocturna de 0 grade, spre 10 grade ziua şi 5 grade noaptea in jurul datei de 8 februarie, cand va deveni calda pentru aceasta perioada a anului. In a doua jumatate a primei saptamani de prognoza, va avea loc un proces de racire treptata, iar spre weekend vremea va redeveni rece, cu temperaturi diurne de aproximativ 3 grade şi nocturne de 2 grade. In cea de a doua saptamana a intervalului de prognoza, regimul termic nu va avea variaţii semnificative şi se va caracteriza prin medii ale temperaturilor maxime de 3...4 grade şi ale celor minime de aproximativ -2 grade, apropiate de normele perioadei.
Se pot semnala precipitaţii aproape zilnic, dupa data de 7 februarie, dar probabilitatea ca acestea sa fie mai importante cantitativ va fi ridicata in jurul datelor de 7 şi 10 februarie.
MUNTENIA
Pe parcursul primei saptamani de prognoza vremea va fi mai calda decat in mod obişnuit pentru aceasta perioada a anului, iar cele mai ridicate maxime diurne se vor inregistra in jurul datei de 8 februarie cand vor fi 10 grade, iar minimele nocturne vor fi de 2 grade. La finalul acestei saptamani, valorile de temperatura diurna se vor situa in jurul normelor, iar cele nocturne uşor mai ridicate faţa de norme. Pe parcursul celei de a doua saptamani, temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative si se vor situa in jurul normelor perioadei, respectiv intre -4 si -2 grade. Temperaturile maxime se vor menţine relativ constante, in jurul a 2 grade, cu o uşoara tendinţa de creştere spre sfarşitul intervalului de prognoza.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicata in jurul datei de 7 februarie, precum si in intervalele 9 – 11 şi 13 – 14 februarie, iar pe 10 februarie cantitaţile de apa vor fi mai insemnate.
OLTENIA
In zilele 8 şi 9 februarie vremea va fi mai calda decat ar fi normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 grade, pornind de la 6 grade la inceputul intervalului de prognoza, apoi temperaturile vor scadea treptat pana in jurul valorii de 3 grade in data de 14 februarie. In primele trei zile, precum şi in a doua jumatate a intervalului, temperaturile nocturne se vor situa intre -4 şi -2 grade, iar in intervalul 8 – 11 februarie media regionala va fi de 0...2 grade.
Vor fi precipitaţii, in general slabe cantitativ, aproape in fiecare zi, incepand cu data de 7 februarie şi doar in jurul datei de 10 februarie, acestea vor fi mai importante cantitativ.
LA MUNTE
Pe intreg intervalul de prognoza, valorile de temperatura vor fi negative, atat ziua, cat şi noaptea. In zilele de 5 şi 6 februarie şi in intervalul 12 - 17 februarie, nopţile vor fi geroase, iar media temperaturilor minime se va situa in jurul valorii de -10 grade. Cea mai ridicata temperatura medie nocturna, de aproximativ -4 grade, se va consemna pe data de 8 februarie. Regimul termic diurn va fi caracterizat prin valori medii cuprinse, in general, intre -4 şi 0 grade, cu cele mai ridicate valori in intervalul 7 – 10 februarie, cand vremea va fi uşor mai calda decat in mod obişnuit in aceasta perioada a anului.
Vor fi precipitaţii in cea mai mare parte a intervalului, cu o probabilitatea mai mare ca acestea sa fie importante cantitativ in jurul datei de 10 februarie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.