O noua victorie a guvernului Ponta: va creste datoria Romaniei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.02.2013 17:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministerul Finantelor se va imprumuta de pe piata americana cu o dobanda de sub 6%, una dintre cele mai mici de pana acum, a anunţat premierul USL Victor Ponta.

“Toate conditiile de imprimut, atat in euro cat si in lei, pe piata interna si internationala, de la inceputul anului, dupa alegeri si stabilizarea situatiei politice, au fost foarte favorabile. Ne-am imprumutat la costuri pe care Romania nu le-a mai vazut pana acum”, a declarat premierul Victor Ponta.

Ideea este, până la urmă că atunci când s-a împrumutat Traian Băsescu şi guvernul Emil Boc, toată lumea a început să ţipe că Traian Băsescu şi ai lui a adus România la sapă de lemn şi că datoriile României au ajuns de neacceptat.
Când se împrumută Guvernul USL şi crec şi mai mult datoriile guvernamentale, totul este firesc...

***

România a contractat 1,5 miliarde dolari de pe piaţa internaţională de capital, pe o perioadă de 10 ani şi jumatate, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni la o rată netă a dobânzii de 4,5% pe an, despre care Guvernul anunţă că este un succes major pentru România, care nu s-a mai întalnit de foarte mulţi ani.
Cererea României a fost de 5 ori suprasubscrisă, respectiv 7,5 miliarde dolari, ceea ce demonstrează interesul ridicat al investitorilor internaţionali de a investi în credibilitatea României, precum şi recunoaşterea faptului că cifrele economice înregistrate de ţara noastră în 2012 reprezintă un succes.
Îmbunătăţirea percepţiei României în rândul pieţei financiare internaţionale face ca acest împrumut să fie cel mai ieftin contractat de pe piaţa externă de capital de după 1990, ceea ce reprezintă o apreciere pozitivă şi corectă faţă de eforturile depuse de România în scopul consolidarii fiscale, asigurării unei creşteri economice sustenabile şi creşterii atractivităţii României în rândul investitorilor.
Faţă de emisiunea din 2012, pe aceeaşi sumă şi aceeaşi maturitate (durată), diferenţa de dobândă de la 6,875% la 4,5% înseamnă 356 milioane dolari mai puţini plătiţi. Acest succes vine în contextul în care alte state nu au reuşit o performanţă similară. State precum Ungaria sau Serbia nu au reuşit, în acelaşi timp, randamente similare.
România a contractat, în ianuarie 2012, un împrumut pe 10 ani de 1,5 miliarde dolari de pe piaţa internaţională de capital, la o rată netă a dobânzii de 6,875% pe an. Aceeaşi emisiune a fost redeschisă în luna februarie 2012 pentru o sumă de 750 milioane dolari la o rată netă a dobânzii de 6,45% pe an. A fost suprasubscriere de 4 ori (6 miliarde dolari în ianuarie şi 3,2 miliarde dolari în februarie). Faţă de emisiunea din 2012, pe aceeaşi sumă şi aceeaşi maturitate (durată), diferenţa de dobândă de la 6,875% la 4,5%, Guvernul spune că la aceeaşi sumă timp de 10 ani România plăteşte o dobândă cu 356 milioane dolari mai mică.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.