O parte dintre secretele de stat ale Militiei, declasificate...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.10.2015 17:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Mai multe categorii de documente elaborate de Ministerul Afacerilor Interne şi de instituţiile din subordine vor fi declasificate sau vor fi trecute in alta clasa ori nivel de secretizare, potrivit unei Hotarari aprobate de Guvern.
Declasificarea unor informaţii clasificate secrete de stat sau trecerea altor informaţii secrete de stat la un nivel inferior de secretizare ori in clasa secretelor de serviciu are scopul sa asigure o protecţie juridica corespunzatoare conţinutului real, in raport cu actualele reglementari in domeniul securitaţii naţionale.
Totodata, se are in vedere diminuarea volumului mare de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise anterior datei de 01.01.1990, cat si ulterior acesteia.
Volumul documentelor fiind redus, masurile de securitate pentru asigurarea protecţiei acestora s-ar limita şi concentra doar pentru acele documente menţinute in clase şi nivele de secretizare.
Prin trecerea informaţiilor clasificate la un nivel inferior se diminueaza inclusiv costurile privind securitatea şi protecţia fizica a acestora.
Actul normativ conţine trei categorii de documente: prima categorie privind declasificarea, iar celelalte doua trecerea la un nivel de secretizare inferior.
Prima conţine informaţii clasificate a caror dezvaluire nu mai poate prejudicia securitatea naţionala, apararea ţarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinatoare.
Dintre acestea menţionam: informari situaţii statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de munca, de acţiune, de activitate, adrese de corespondenţa cu alte entitaţi, fişe de post, ordine de instrucţiuni ale ministrului afacerilor interne, dispoziţii ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu excepţia celor care prevad organizarea şi desfaşurarea activitaţilor informativ-operative.
Din a doua categorie fac parte informaţii clasificate secrete de stat care trec in clasa secrete de serviciu.
Intre acestea exemplificam informaţii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanţa deosebita, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse in urmatoarele secţiuni: planul conducerii mobilizarii şi planul acţiunii mobilizarii.
Tot din aceasta categorie fac parte informaţii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse in: planul constituirii şi pregatirii de lupta, planurile de paza şi aparare ale obiectivelor de importanţa deosebita, ordine şi dispoziţii de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondenţa şi documente referitoare la planul de mobilizare.

A treia categorie include informaţii clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior.
Dintre documentele care fac parte din aceasta categorie putem exemplifica pe cele emise de Arhivele Naţionale, respectiv informaţii clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanţa deosebita: ordine şi dispoziţii, corespondenţa privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare in trepte a capacitaţii de acţiune emise in perioada 01.010.1990 – 31.12.2007.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.