O veste buna pentru USL: Este an electoral in Biserica Ortodoxa Romana!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.01.2014 12:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Anul 2014 este an electoral in Biserica Ortodoxa Romana.
Procesul electoral a demarat deja la finele anului trecut.
In luna ianuarie 2014, se constituie noile adunari parohiale care vor alege noile consilii si comitete in cadrul fiecarei parohii, informeaza Patriarhia Romana.
In perioada martie-iunie 2014, se vor alege noile adunari eparhiale din fiecare eparhie, ele urmand a desemna, din sanul lor, cate noua membri, trei clerici si sase mireni, pentru a se alatura, pentru un mandat de patru ani, membrilor de drept ai consiliilor eparhiale.
Totodata, fiecare Adunare eparhiala va desemna, tot din sanul ei, cate trei reprezentanti, un cleric si doi mireni care sa reprezinte eparhia in Adunarea Nationala Bisericeasca.
Potrivit calendarului stabilit, procesul electoral se va incheia la inceputul lunii iulie 2014, prin convocarea de catre Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de constituire, a noii Adunari Nationale Bisericesti.

Adunarea parohiala este compusa din credinciosii majori ai parohiei, barbati si femei, care marturisesc prin credinta, faptele si tinuta lor morala atasamentul fata de Biserica Ortodoxa, de invatatura ei de credinta si de institutiile ei“ (art. 54 al. 2 din Sta­tutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, in continuare Statut).
Printre atributiile preotului paroh se regaseste si aceea de a actualiza lista membrilor Adu­narii parohiale, in fiecare an, in cursul lunii noiembrie (art. 3 al. 2 din Regulamentul pentru alegerea, functionarea si dizolvarea organelor deliberative si executive in parohiile, protopopiatele si eparhiile din Patriarhia Romana, in continuare Regulament).

Anul 2014 fiind an electoral, potrivit calendarului stabilit prin hotararea Sfantului Sinod (nr. 10.528/29.10.2013), in ziua de duminica, 1.12.2013, fiecare preot paroh din cuprinsul Patriarhiei Romane, dupa Sfanta Liturghie, a prezentat enoriasilor lista membrilor Adunarii parohiale.
Timp de doua saptamani, aceste liste au ramas afisate la intrarea in biserici, pentru a fi consultate de credinciosi si pentru a se solicita modificarile si adaugirile indreptatite.
In ziua de duminica, 15.12.2013, fiecare preot paroh a intrunit Consiliul parohial pentru aprobarea formei definitive a listei membrilor Adunarii parohiale.
Dupa aceea, listele definitive, semnate si stampilate, au fost transmise protoieriilor, in cate doua exemplare, din care unul, vizat de protoiereu, a fost returnat fiecarei parohii inainte de finele anului 2013; astfel s-a incheiat etapa pregatitoare pentru alegeri.

Fiecare preot paroh este dator sa convoace Adunarea parohiala in sedinta, in zi de duminica (potrivit calendarului stabilit, fie 12.01, fie 19.01), in biserica parohiala, indata dupa Sfanta Liturghie, pentru alegerea Consiliului parohial si a Comitetului parohial.

„Consiliul parohial este organismul executiv al Adunarii parohiale. Adunarea parohiala alege din randul ei pe membrii Consiliului parohial - in numar de 7, 9 sau 12 - in functie de categoria parohiei, precum si 2-4 membri supleanti“ (art. 59 al. 1 din Statut). Pe langa membrii astfel alesi pentru un mandat de 4 ani, sunt membri de drept ai consiliului toti preotii si diaconii „slujitori activi ai parohiei, precum si primul cantaret“, atat timp cat sunt in functie, preotul paroh fiind presedintele consi­liului (art. 59 al. 4 din Statut). De fapt, preotul paroh este presedintele tuturor organismelor parohiale (deliberative si executive).

Comitetul parohial este al doilea organism executiv la nivel de parohie, fiind subordonat Consiliului parohial. „Membrii Comitetului parohial sunt alesi de Adunarea parohiala dintre membrii ei. Comitetul parohial are un numar dublu de membri fata de cel al Con­siliului parohial“ (art. 66 al. 1 din Statut).

Asadar, atat consiliul, cat si comitetul se aleg de Adunarea parohiala dintre membrii ei, in cadrul aceleiasi sedinte.

Daca nu exista contestatii care sa intarzie procesul, la opt zile, in duminica urmatoare (fie 19.01, fie 26.01), tot in biserica parohiala, indata dupa Sfanta Liturghie, preotul paroh intru­neste noul Consiliu parohial in sedinta de constituire, cand se va alege un secretar al consiliului, iar „membrii alesi vor depune juramantul de credinta, dupa formula stabilita“ (art. 24 din Regulament). In cadrul aceleiasi sedinte de constituire, „Consiliul parohial deleaga unul sau doi membri care, in calitate de epitropi, sprijina parohul in administrarea corecta si eficienta a bunurilor parohiale“ (art. 63 din Statut si 26 din Regulament).

Apoi, dupa alte opt zile, tot in zi de duminica (fie 26.01, fie 2.02), preotul paroh intruneste Comitetul parohial in sedinta de constituire, prilej cu care se desemneaza biroul de conducere si coordonatorii celor cinci servicii ale comitetului: social, misionar, cultural, pentru tineret si admi­nistrativ-gospodaresc (art. 66 si 67 din Statut; art. 25 din Regulament).

Dosarul cuprinzand lucrarile Adunarii parohiale electorale se va intocmi in doua exemplare, unul pastrandu-se la parohie, celalalt fiind inaintat, prin intermediul protoieriei, Centrului eparhial, in vederea confirmarii de catre Consiliul eparhial a celor alesi (art. 71 lit. k si art. 98 lit. m din Statut; art. 123 lit. m din Regulament).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.