OPREA GABRIEL, urmarit penal pentru ABUZ in SERVICIU...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.01.2016 10:48 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale faţa de OPREA GABRIEL, senator in Parlamentul Romaniei, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţionala şi ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarşirea a doua infracţiuni de abuz in serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a deţinut funcţia ministeriala.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmaririi penale faţa de Oprea Gabriel, senator, la data faptelor deţinand şi o funcţie ministeriala, are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

1. Infracţiunea de abuz in serviciu constand in folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insoţirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere.

In perioada ianuarie 2014 — noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne (iar incepand cu martie 2014 şi pe cea de viceprim-ministru pentru securitate naţionala). In toata aceasta perioada, demnitarul a beneficiat de insoţire permanenta cu echipaje ale poliţiei rutiere, cu incalcarea condiţiilor prevazute de Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede ca beneficiaza de insoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere preşedintele Romaniei, preşedinţii celor doua camere ale Parlamentului şi prim-ministrul).

In cazul miniştrilor, acelaşi act normativ prevede ca aceştia pot beneficia de insoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere doar in situaţii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenţa (condiţii care trebuie indeplinite simultan).

Din probele administrate in cauza a rezultat ca, in perioada menţionata, ministrul Oprea Gabriel a fost insoţit in cvasitotalitatea deplasarilor, intr-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui Romaniei, preşedinţilor celor doua camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Aceste misiuni includeau deplasarile zilnice la sediul Ministerului şi cele saptamanale la şedinţele de Guvern, imprejurari care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite in sensul avut in vedere de legiuitor. Totodata, poliţia rutiera insoţea deplasarile la destinaţii cu vadit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnica la locuinţa personala), inclusiv in afara programului de lucru şi in zilele nelucratoare, situaţii in care nu poate fi justificata in mod obiectiv o urgenţa.

In cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutiera a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigura insoţirea coloanelor oficiale) au fost desemnaţi lucratori care aveau ca atribuţii exclusive insoţirea ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 poliţişti pentru fiecare post (doua schimburi şi o rezerva). Lucratorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptandu-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinaţiei.

Din probele administrate rezulta ca ministrul Oprea Gabriel realiza in medie aproximativ 5 deplasari zilnice pe parcursul carora era insoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Spre exemplu, in perioada 2 ianuarie — 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de insoţire a deplasarilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucureşti. Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decat cele realizate in aceeaşi perioada pentru insoţirea preşedintelui Romaniei şi de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptaţiţi la insoţire permanenta conform prevederilor legale.

Prin aceste fapte a fost produsa o vatamare a intereselor legitime ale Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Deturnarea resurselor poliţiei rutiere care ar fi trebuit sa contribuie la fluidizarea circulaţiei in municipiul Bucureşti şi folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neindreptaţit legal la acest beneficiu, cu efectul ingreunarii deplasarii celorlalţi participanţi la trafic, a pus instituţia in imposibilitatea de a-şi indeplini una din funcţiile esenţiale (supravegherea şi controlul circulaţiei pe drumurile publice).

Aceasta,in condiţiile in care, insoţirea unui demnitar de catre poliţia rutiera presupune atat asigurarea echipajului de insoţire şi a vehiculului corespunzator, cat şi instalarea in teren a unui dispozitiv de dirijare şi siguranţa a traficului format din posturi fixe, posturi mobile şi patrule auto-moto, atat pe traseul care urmeaza a fi parcurs, cat şi pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficiala.

Fiecare deplasare presupune, aşadar, redirecţionarea unui numar semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde işi desfaşoara in mod obişnuit activitatea catre traseele pe care se deplaseaza demnitarul (de spre exemplu, pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi in intersecţiile de pe traseu).

Utilizarea nelegala a autovehiculelor a produs şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, constand in contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de insoţire şi a uzurii corespunzatoare.

De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obţinut un folos necuvenit, constand in reducerea timpului alocat deplasarilor. Astfel, cercetarile efectuate pana in prezent au relevat ca, prin folosirea antemergatorilor şi a agenţilor de poliţie care opreau circulaţia celorlalte vehicule in intersecţii, acelaşi itinerar putea fi parcurs in mai puţin de jumatate de timp, avand in vedere ca viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului Bucureşti putea atinge şi 120 km/h.

Confortul suplimentar creat in acest mod demnitarului in raport cu toţi ceilalţi participanţi la trafic, in scopul uşurarii deplasarilor cu caracter privat sau care nu erau justificate de imprejurari excepţionale şi urgente, reprezinta un privilegiu la care nu este indreptaţit şi care are astfel natura unui folos necuvenit.

Din probele administrate pana in prezent a reieşit ca activitatea de insoţire se realiza cu ştiinţa şi acceptul ministrului, care a dispus cu privire la modalitatea in care sa se realizeze insoţirea. Totodata, a mai rezultat şi ca au existat situaţii in care ministrului i s-a propus ca anumite deplasari private sa se realizeze fara insoţirea poliţiei rutiere, insa acesta a solicitat in mod expres prezenţa echipajelor.

2. Infracţiunea de abuz in serviciu constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a beneficiat, in mod nelegal, de insoţirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere.

La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a inregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea in domeniul circulaţiei rutiere, incheiat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la incheierea protocolului de catre ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele doua instituţii, in scopul insoţirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale poliţiei rutiere.

Temeiurile legale invocate in fundamentarea protocolului au fost Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deşi niciunul din cele doua acte normative nu include procurorul general printre persoanele indreptaţite a beneficia de insoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiaza, la randul sau, de protecţie asigurata de Serviciul de Protecţie şi Paza, deplasarile fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituţii care are un regim de circulaţie prioritara.

Protocolul a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie i s-a asigurat, cu caracter permanent, insoţirea deplasarilor efectuate pe raza municipiului Bucureşti.

In condiţiile in care procurorul general nu era indreptaţit sa beneficieze de insoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La data de 03 iulie 2015, Direcţia Generala de Poliţie a Municipiului Bucureşti a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliata a modalitaţii in care se desfaşura activitatea de insoţirea a demnitarilor pe raza municipiului Bucureşti.

Din documentul menţionat rezulta ca singurii demnitari care beneficiau de insoţire permanenta erau preşedintele Romaniei şi prim-ministrul dintre categoriile de persoane indreptaţite legal (preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum şi ministrul de interne şi procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului in care ministrul Oprea Gabriel şi-a indeplinit atribuţiile de serviciu.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul intocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un numar de 15 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.