Pedepse mai mari pentru cei care mai injura functionarii publici

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.08.2015 13:48 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala şi ministru al afacerilor interne, Gabriel Oprea, propune sanctiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra politistilor.

In acest sens, la initiativa vicepremierului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a doua articole din Codul Penal, respectiv, Articolul 257 - Ultrajul si Articolul 279 - Ultrajul judiciar, in sensul majorarii pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja actiunile violente indreptate impotriva reprezentantilor autoritatii statului.

Conform iniţiativei legislative, faptele, aşa cum sunt ele prevazute in Codul Penal, comise asupra unui poliţist, jandarm, procuror sau judecator, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii urmeaza a se sanctiona cu pedeapsa prevazuta pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu doua treimi.

Totodata, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de functionari publici care indeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatii de stat.
Aceasta decizie are ca scop inasprirea pedepselor pentru acest tip de fapte şi implicit intarirea autoritatii celor care reprezinta statul roman si ale caror atributii de serviciu sunt exercitate in domeniul prevenirii faptelor antisociale si aplicarii legii.
Protectia prin legea penala asigurata angajaţilor MAI şi celorlalti functionari investiti cu autoritatea statului reprezinta o garantie a exercitarii atributiilor ce le revin acestora si nicidecum un privilegiu.

Proiectul de act normativ a fost inaintat Ministerului Justitiei, avand in vedere competenţele acestuia de reglementare a cadrului normativ si institutional al sistemului judiciar si al infaptuirii justitiei ca serviciu public.
Conform analizelor realizate la nivelul Politiei Romane, in anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar in primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.