PENSIILE de SERVICIU nu vor mai putea depasi SALRIILE NETE. MAGISTRATII pot avea in continuare PENSII NESIMTITE, CONSTITUTIONAL!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.08.2017 16:18 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanţa de urgenţa care stabileşte ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar in funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedeaza, in prezent, in cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

Actul normativ prevede, de asemenea, ca valoarea neta a pensiei de serviciu nu va mai putea depaşi media soldelor/salariilor nete cuprinse in baza de calcul a pensiei.
Precizam ca niciuna dintre pensiile de serviciu aflate in plata nu va fi micşorata ca urmare a adoptarii prezentei ordonanţe de urgenţa. Totodata, nu sufera modificari nici baza de calcul şi nu intervin schimbari nici in ceea ce priveşte varsta şi vechimea avute in vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Masurile au fost adoptate in vederea eliminarii inechitaţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi in contextul in care exista pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% in ultimii ani, ca urmare a creşterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilita la aproximativ 7.000 de lei in anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei in anul 2017, ca urmare a corelarilor cu creşterile salariale, efectuate ulterior pensionarii.
Adoptarea acestor masuri era necesara in contextul in care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede creşteri anuale semnificative ale salariilor in urmatorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.

Actul normativ reglementeaza pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului Romaniei şi Camerei Deputaţilor.
Pensiile magistraţilor nu sunt incluse in categoriile enumerate mai sus pe motiv ca acestea au facut obiectul a doua decizii ale Curţii Constituţionale a Romaniei.
Totodata, pentru a elimina orice posibila interpretare sau speculaţie conform careia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intenţia Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, pana la data adoptarii prezentei ordonanţe de urgenţa, actul normativ prevede ca orice persoana din categoriile enumerate mai sus poate alege sa se pensioneze in baza actualelor prevederi legale, pana la data de 15 septembrie.


Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite sa ramana in activitate, in condiţiile in care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru urmatorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.