PERSOANE FIZICE din ROMANIA, PSD va pregateste o INSOLVENTA mai RIGUROASA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.07.2017 10:07 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Intrarea in vigoare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice se amana cu inca cinci luni pentru... pregatirea riguroasa a mecanismului de aplicare.

Aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice va avea un nou termen de prorogare, termenul de intrare in vigoare fiind prelungit cu cinci luni, de la 1 august 2017 la 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanţe adoptata de Guvern.
Decizia a fost luata de Executiv, se spune, avand in vedere complexitatea domeniului reglementat prin aceasta lege, precum şi punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii in care semnaleaza faptul ca este nevoie de pregatirea riguroasa a capacitaţii administrative a instanţelor chemate sa aplice procedurile insolvenţei persoanelor fizice.
De asemenea, in adresa CSM se menţioneaza şi faptul ca legislaţia recent adoptata privind darea in plata ofera soluţii alternative pentru ipotezele in care dezechilibre contractuale au dus la pierderea utilitaţii contractului pentru una din parţi.
Prin urmare, prelungirea termenului de aplicare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice are scopul sa asigure timpul necesar pentru pregatirea personalului responsabil.

Legea insolventei persoanelor fizice a fost adoptata in Parlament in data de 20 mai 2015. Aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice a mai fost amanata cu un an, respectiv pana in decembrie 2016, iar ulterior, cu inca şapte luni, termenul pentru intrarea in vigoare fiind stabilit pentru 1 august 2017.
Dupa adoptarea acestei legi, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Economiei au luat mai multe masuri care sa pregateasca intrarea in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.
Astfel, a fost elaborat un Plan de acţiune comun care cuprinde masurile legislative si administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolvenţei persoanelor fizice.
Potrivit acestui plan, a fost aprobata Hotararea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Comisiilor de insolvenţa (publicata in Monitorul Oficial in 22.01.2016).
Ulterior, au fost desemnate persoane responsabile in Comisia de insolvenţa la nivel central de catre: Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Persoanelor Varstnice, Ministerul Justiţiei, iar Comisia este funcţionala.
La nivelul ANPC au fost elaborate mai multe documente necesare pentru pregatirea punerii in aplicare a legii, respectiv: criterii pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor si ale familiilor lor; criterii generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil; formular de cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţa; procedura de lucru pentru Comisiile de insolvenţa.

Pentru Direcţia Insolvenţa din ANPC sunt prevazute un numar de 270 posturi contractuale. Pentru anul 2017 au fost bugetate 68 de posturi care au fost scoase la concurs şi sunt in procedura de ocupare, urmand ca in anul 2018 sa fie bugetate celelalte 202 posturi.
De asemenea, in iunie 2017, Guvernul a aprobat Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, prin care sunt stabilite modalitatea de desfaşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.