Peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.10.2013 19:04 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In luna octombrie, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Romana de Cancer deruleaza, pentru al treilea an consecutiv, campania de informare despre cancerul de san “Nu am facut destul” si trag un semnal de alarma asupra riscului acestei afectiuni.

Femeile diagnosticate cu cancer de san au un risc aproape de doua ori mai mare decat restul populatiei de a dezvolta un al doilea tip de neoplasm intr-o alta zona a corpului, arata un studiu recent al Granada Cancer Register, din Spania.
Femeile cu varsta mai  mica de 50 de ani care sufera de cancer la san au un risc de doua ori mai  mare de a dezvolta un al doilea tip de cancer decat restul populatiei. Iar la femeile de peste 50 de ani, aparitia unui al doilea tip de neoplasm (cancer ovarian ori melanom) s-a dovedit a fi cu 29% mai probabila.
Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Granada Cancer Register, Spania, ale carui rezultate au fost prezentate in luna octombrie a acestui an in jurnalul Societatii de Oncologie Ginecologica din SUA.
Cercetatorii au afirmat ca riscul unui femei cu cancer de san de a dezvolta un al doilea tip de tumoare  este mai mare decat la femeile sanatoase in primii cinci ani de la punerea diagnosticului.
Dupa cei cinci ani, riscul scade, fiind asemanator cu cel al femeilor fara diagnostic de neoplasm mamar.
Studiul s-a derulat pe 5.897 de femei din provincia Granada, intre 1985 si 2007. 314 femei au dezvoltat un al doilea tip de cancer.

Recomandata de Institutul National de Cancer din SUA dupa varsta de 40 de ani, mamografia este o analiza care ajuta la depistarea neoplasmului mamar in absenta simptomelor clasice de boala (dureri, modificari la nivelul pielii, scurgeri) si a nodulilor.
Neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate in lume, cu mai mult de 400.000 decat intreaga populatie feminina declarata a Bucurestiului.
Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.