Piedone, trimis in judecata in dosarul COLECTIV

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.05.2016 17:17 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor

POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, primarul Sectorului 4 Bucureşti la data faptelor, pentru savarşirea a doua infracţiuni de abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti,

IOFCIU AURELIA, şef al Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, pentru savarşirea a doua infracţiuni de complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti,

GANEA LUMINIŢA LARISA, consilier superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor,

MOŢOC SANDRA RAMONA, referent superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor,

ambele pentru savarşirea unei infracţiuni de complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti

Infracţiunea de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitaţii) reţinuta in sarcina inculpaţilor consta in eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru doua societaţi comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul dupa emiterea autorizaţiilor.

Aceasta, in condiţiile in care, la Sectorul 4 al municipiului Bucureşti, primarul şi funcţionarii serviciului de autorizari comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societaţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.

Concret,
1. In calitate de funcţionar public - primar al sectorului 4 Bucureşti, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, a incalcat Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g şi dispoziţiile din Legea nr. 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f şi la data de 14.01.2015 a eliberat acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Inculpatele Iofciu Aurelia, in calitate de şefa Serviciului autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4 şi Ganea Luminiţa Larisa, angajata a aceluiaşi serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispoziţiilor legale, in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima menţionata le-a avizat.

Autorizarea funcţionarii clubului SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentaţie publica fara autorizarea de securitate la incendiu, de catre Popescu Cristian Victor Piedone, cu sprijinul lui Iofciu Aurelia şi Ganea Luminiţa Larisa, a determinat:
- un folos necuvenit pentru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. in cuantum de 62.298 lei.
- punerea permanent in pericol a vieţii, sanataţii, integritaţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat in incinta SC Colectiv Club SRL in perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcţionarii acestui club in lipsa masurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmarilor in caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienţi şi angajaţi.

Omisiunea verificarii, de catre inculpaţi a indeplinirii cerinţelor de securitate la incendiu, prealabil autorizarii SC Colectiv Club SRL, a facut inapte masurile tehnice, operative care ar fi putut sa previna sau sa reduca urmarile din data de 30.10. 2015, in condiţiile izbucnirii incendiului in club.

In acest fel exista o legatura de cauzalitate mediata intre indeplinirea defectuoasa a atribuţiilor de serviciu de catre inculpaţi, rezultatul dramatic şi prejudiciul adus parţilor civile din prezenta cauza, fiind antrenata raspunderea in solidar cu partea responsabila civilmente, Sectorul 4 al municipiului Bucureşti.

2. La data de 30.01.2015, cu sprijinul inculpatelor Iofciu Aurelia şi Moţoc Sandra Ramona, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, cu incalcarea prevederilor legale anterior menţionate, a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru o alta societate comerciala, pentru desfaşurarea activitaţilor de alimentaţie publica, deşi restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Emiterea acordului şi autorizaţiei in folosul funcţionarii clubului fara autorizarea de securitate la incendiu a determinat:
- un folos necuvenit pentru societatea respectiva, in cuantum de 147.133 lei.
- punerea permanent in pericol a vieţii, sanataţii, integritaţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat in incinta restaurantului in perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcţionarii acestui club in lipsa masurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmarilor in caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienţi şi angajaţi.

Pentru prejudiciile morale şi materiale suferite ca urmare a tragediei din data de 30 octombrie 2015, ce a avut loc in clubul Colectiv, in perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, un numar de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civila, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vatamari (rani, arsuri etc) in urma incendiului din club, iar 63 sunt moştenitori/succesori ai celor decedaţi.

Sumele cu care aceştia s-au constituit parţi civile variaza intre 30.000 euro şi 2.000.000 euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinand inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia şi Moţoc Sandra Ramona a fost instituit sechestru asigurator.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.