PLOI, LAPOVITA si NINSOARE de CRACIUN si REVELION. Vezi ce spun METEOROLOGII despre fiecare REGIUNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.12.2017 14:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 18 - 31 DECEMBRIE 2017
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pe parcursul primei saptamani, se va menţine o vreme relativ rece, cu valori termice uşor mai mici decat cele climatologic specifice pentru a doua jumatate a lunii decembrie, maxime de 0...3 grade şi minime de -6...-2 grade, in medie regionala. In intervalul 25-29 decembrie, se estimeaza o creştere treptata a temperaturilor, cu medii de 4...9 grade ziua şi -2...2 grade noaptea, dar in ultimele zile din an apare probabilitatea de scadere a valorilor termice.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata in perioada 21-24 decembrie cand vor fi mai ales ninsori, dar trecator şi lapoviţa sau ploaie, putand favoriza izolat producerea de polei. Prezentele estimari indica şi pentru sfarşitul de an o probabilitate relativ mare pentru precipitaţii, ploi şi lapoviţa la inceput, apoi ninsoare.
CRISANA
In prima saptamana de prognoza, vremea va fi relativ rece, valorile termice devenind mai mici decat cele climatologic specifice pentru a doua jumatate a lunii decembrie, cu maxime de 0...3 grade şi minime de -6...-3 grade, mediat pe regiune. In intervalul 25-29 decembrie, se estimeaza o creştere treptata a temperaturilor, cu medii de 4...8 grade ziua şi -2...2 grade noaptea, dar in ultimele zile din an apare probabilitatea de scadere din nou a valorilor termice.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicata in perioada 21-24 decembrie cand vor fi mai ales ninsori, dar trecator şi lapoviţa sau ploaie, putand favoriza izolat producerea de polei. Prezentele estimari indica şi pentru sfarşitul de an o probabilitate relativ mare pentru precipitaţii, predominant ploi şi lapoviţa la inceput, apoi ninsoare.
TRANSILVANIA
Va fi o vreme rece pe parcursul primei saptamani, cand vor fi medii ale temperaturilor maxime de -3...3 grade şi ale minimelor de -10...-5 grade. In intervalul 25-29 decembrie, se estimeaza o incalzire uşoara şi treptata ce se va resimţi in special la valorile din timpul zilei, care vor fi, in medie, de 2...6 grade, nopţile ramanand destul de reci. Pentru sfarşitul de an estimarile prognostice indica posibilitatea unei raciri a vremii.
Probabilitatea pentru ninsori, cu caracter local şi in general slabe, va fi ridicata in perioada 21-23 decembrie. Prezentele estimari indica şi pentru sfarşitul de an o probabilitate in creştere pentru precipitaţii, mixte la inceput, apoi ninsoare.
MARAMURES
Prima saptamana a intervalului va fi caracterizata de o vreme rece, cu maxime de -2...2 grade şi minime de -7...-3 grade, mediat regional. In intervalul 25-29 decembrie, se estimeaza o creştere treptata a temperaturilor, cu medii de 3...7 grade ziua şi -3...0 grade noaptea, dar in ultimele zile din an apare probabilitatea scaderii din nou a valorilor termice.
Probabilitatea pentru ninsori -moderate cantitativ- va fi ridicata in perioada 20-23 decembrie. Prezentele estimari indica şi pentru sfarşitul de an o probabilitate in creştere pentru precipitaţii, mixte la inceput, apoi sub forma de ninsoare.
MOLDOVA
In prima saptamana de prognoza, vremea va fi relativ rece, valorile termice devenind mai scazute raportat la cele climatologic specifice pentru a doua jumatate a lunii decembrie, cu maxime de -1...4 grade şi minime de -7...-3 grade, mediat pe regiune. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o incalzire uşoara şi treptata a vremii ce se va resimţi in special la valorile din timpul zilei, care vor fi de 2...8 grade, nopţile ramanand destul de reci şi doar la sfarşitul de an sa fie posibila o noua scadere de temperatura.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ scazuta pe tot parcursul perioadei de interes, exceptand intervalul 22-23 decembrie cand vor fi ninsori slabe cu caracter local, mai ales in nordul regiunii. Prezentele estimari indica şi pentru sfarşitul de an o probabilitate in creştere pentru precipitaţii mixte.
DOBROGEA
Vremea va fi relativ rece pe parcursul primei saptamani de prognoza, cand valorile medii vor fi de 0...4 grade ziua şi -5...-2 grade noaptea. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o creştere treptata a temperaturilor, cu maxime de 4...8 grade şi minime de -2...2 grade, in medie regionala.
Probabilitatea pentru precipitaţii va destul de redusa in cursul intervalului de referinţa, exceptand datele de 19 şi 23 decembrie cand temporar vor fi ninsori şi lapoviţa slabe cantitativ, dar şi sfarşitul de an cand prezentele estimari indica posibile ploi.
MUNTENIA
Pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea va fi relativ rece, cu medii ale valorilor termice diurne de 0...4 grade şi ale celor nocturne de -6...-3 grade, temperaturile cele mai scazute urmand a se inregistra in perioada 20-21 decembrie, cand media minimelor va fi de -9...-6 grade. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o incalzire uşoara şi treptata a vremii, cu temperaturi medii de 4...8 grade ziua şi -5...-1 grad noaptea.
Prezentele estimari indica probabilitatea pentru precipitaţii slabe, cu caracter trecator, la inceputul intervalului de referinţa şi pe 23 decembrie cand se vor semnala mai ales ninsori, dar şi la sfarşitul anului, atunci cand vor fi şi ploi.
OLTENIA
In prima saptamana de prognoza, vremea va fi relativ rece, cu medii ale temperaturilor diurne de 0...5 grade şi ale celor nocturne de -6...-3 grade, valorile cele mai scazute urmand a se inregistra in perioada 20-21 decembrie, cand media minimelor va fi de -8...-6 grade. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o incalzire uşoara şi treptata a vremii, cu temperaturi medii de 4...9 grade ziua şi -4...1 grad noaptea.
Prezentele estimari indica probabilitatea pentru precipitaţii slabe, cu caracter trecator, la inceputul intervalului de referinţa şi pe 23 decembrie cand se vor semnala mai ales ninsori, dar şi la sfarşitul anului atunci cand vor fi şi ploi.
LA MUNTE
Va fi o vreme rece in cursul primei saptamani, cand sunt de aşteptat valori negative pe timpul zilei (in medie -9...-3 grade) şi ger noaptea cu un ecart termic mediu de -15...-8 grade. Din 25 decembrie se estimeaza o incalzire uşoara de la o zi la alta, pana la temperaturi maxime de -4...2 grade şi minime de -10...-4 grade, in medie.
Probabilitatea pentru ninsori, cu caracter local şi in general slabe, va fi ridicata in perioada 22-23 decembrie. Prezentele estimari indica pentru sfarşitul de an o probabilitate in creştere pentru precipitaţii predominant sub forma de ninsoare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.