POLITICIENII si GUVERNUL PSD, AVERTIZATI. In ROMANIA va fi o CRIZA de MEDICAMENTE fara PRECEDENT!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.07.2017 16:23 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) atrage atenţia tuturor factorilor implicaţi asupra consecinţelor lipsei unor medicamente din farmaciile din Romania, precum şi a dezinformarii populaţiei cu privire la aceasta situaţie.

ADEM considera ca aceasta situaţie grava se datoreaza deciziilor politice eronate ale reprezentanţilor autoritaţilor, şi anume cei care au stabilit politicile de preţuri la medicamente.
Acest model economic a fost folosit ca instrument politic de factorii de decizie, indiferent de guvern, prin promovarea ideii ca se urmareşte scaderea preţului la medicamente şi deci, un acces mai facil al populaţiei la acestea.
Insa, acest model de calcul nesustenabil, a dus la decizia producatorilor de retragere de pe piaţa romaneasca a sute de medicamente.

Daca la inceputul lui 2015 numarul medicamentelor inregistrate in Romania depasea 6.000, pana in prezent, un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producatori.
Numai din 2016 şi pana acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piaţa, iar alte cateva sute au fost inregistrate cu notificare pentru retragere.
In ultimele luni, numarul notificarilor de retragere de pe piaţa romaneasca a crescut considerabil, iar acest lucru va duce in perioada urmatoare la o criza fara precendent a medicamentelor, in special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienţii au nevoie imediata şi neingradita de acces la tratament.

Cum situaţia este puţin cunoscuta de publicul larg, mai mulţi politicieni, cunoscand criza care va urma, precum şi rolul pe care l-au avut in aceasta, au lansat in spaţiul public ideea ca responsabilitatea pentru criza actuala, pentru cele trecute şi pentru cele viitoare aparţine societaţilor care desfaşoara activitaţi de comerţ intracomunitar cu medicamente.
Nimic mai fals.
Comerţul intracomunitar cu medicamente, denumit in spaţiul public export şi import paralel de medicamente, funcţioneaza dupa legi stricte, sub autoritatea legislaţiei Uniunii Europene, prin prevalarea principiului de asigurare a serviciului public conform OMS 269/2017.
Comerţul intracomunitar cu medicamente contribuie la atenuarea deficitului creat de schemele de management al stocurilor aplicate de producatori, prin satisfacerea cererii prin importuri. Astfel, niciun medicament nu este exportat atunci cand stocurile din ţara sunt insuficiente. Medicamentele exportate prin activitatea denumita export paralel sunt cele care exista in cantitaţi suficiente pe termen scurt şi mediu in stocul distribuitorilor din ţara, o parte dintre acestea fiind in situaţia de suprastoc.
De altfel, conform OMS 1345/2017, societaţile care realizeaza comerţ intracomunitar au obligaţia legala de raportare zilnica a stocurilor de medicamente.

Aceasta activitate legala, reglementata corespunzator, reprezinta o forma de concurenţa la nivel de preţ incomoda pentru marii producatori de medicamente, prin diminuarea puterii de piaţa a acestora, inclusiv poziţiile dominante de pe pieţele farmaceutice.

In prezent, pe platforma http://medicamentelipsa.ms.ro/ elaborata de Ministerul Sanataţii pentru pacienţi, medici, farmacişti şi asociaţii, in vederea raportarii medicamentelor care lipsesc din farmacii, nu exista niciun medicament care sa faca obiectul unor exporturi ale societaţilor membre ADEM.

In ultimii 6 ani, nivelul pieţei intracomunitare in acest segment, a fost de peste 4,5 miliarde EUR in Uniunea Europeana, din care piaţa din Romania a reprezentat aproximativ 250-300 milioane EUR.
In acest domeniu sunt angajate peste 10.000 de persoane la nivel comunitar.
Membrii ADEM au inregistrat o cifra de afaceri de peste 70 milioane EUR, care reprezinta exporturi şi importuri de medicamente.
Diferenţa pana la suma totala de aproximativ 250-300 milioane EUR in Romania, o reprezinta activitatea unor distribuitori de medicamente din Romania şi a altor societaţi prezente pe piaţa.

Ca şi concluzie, ADEM atrage atenţia asupra crizei care se manifesta in Romania din cauza lipsei unor medicamente din farmacii, precum şi incercarii de intoxicare cu informaţii complet false, conform carora la originea acestei crize se afla activitatea de comerţ intracomunitar.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.