Povestea Zilei: Adina Ciuciu, dintr-un cartier tiganesc din Craiova, la Sorbona

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.02.2014 14:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

"Ma numesc Anina, am douazeci si doi de ani, tara mea este Franta, dar originile mele se afla undeva la mai bine de doua mii de kilometri de Paris. M-am nascut la Craiova, in frigul romanesc al lunii ianuarie 1990"...

Anina Ciuciu s-a nascut la Craiova, intr-o familie de rromi.
In 1999, dupa multe peripetii, a ajuns in Franta, la Bourg-en-Bresse, impreuna cu parintii si surorile ei.
Insa acest parcurs a fost deosebit de dificil: s-au confruntat cu cea mai neagra saracie, locuind in conditii insalubre – in tabere de rromi, intr-o cazarma dezafectata si castigandu-si traiul din cersit.
Ajutati de o localnica miloasa, apeleaza la autoritati si primesc o locuinta.
De asemenea, li se ofera posibilitatea de a lucra in conditii decente.

Dornica sa invete, Anina nu renunta la scoala, in ciuda felului in care este tratata acolo de unii copii.
Iar eforturile ii sunt rasplatite: obtine bacalaureatul stiintific, licenta in Drept si e acceptata la prestigioasa Universitate din Sorbona.
Anina e un model de curaj si determinare: a demonstrat ca, prin perseverenta si dorinta de a invata, poate sa-si implineasca visul – acela de a fi magistrat si cetatean demn al Europei.

"Cand treci prin ceea ce am trecut eu, esti hotarat la culme sa reusesti. Este singura modalitate prin care poti sa-ti iei revansa asupra vietii. Rromii nu sunt numai persoane care cersesc sau care traiesc asa, hoinarind peste tot. Alcatuiesc o comunitate care are o cultura, o istorie si trebuie sa incerci sa-i cunosti. Nu trebuie sa va fie teama, trebuie doar sa incercati sa ne intelegeti si sa ne dati o sansa" - spune Anina Ciuciu.

Cartea Mandra sa fiu rroma de Anina Ciuciu se gaseste in toate librariile din Romania.
Este povestea unei tinere de etnie rroma care a pornit de la periferia insalubra a Craiovei si a ajuns peste ani sa studieze la Universitatea Sorbona.
Din copilaria petrecuta prin taberele de rromi si pana la acceptarea la Sorbona, confesiunea Aninei Ciuciu urmareşte destinul incredibil al acestei tinere femei hotarate sa-si depaseasca propria conditie, insa fara sa-si uite originile.
O frumoasa lectie de viata, ce spera sa schimbe atitudinea fata de comunitatea rroma.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.