Preotul dintr-o comuna, cel mai mare contrabandist din nordul Moldovei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.04.2014 15:06 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale faţa de 39 de inculpaţi, dupa cum urmeaza:

a. 16 inspectori şi lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal Siret (Achim Ortanţa, Boca Radu-Pamfil, Ceauşu Victor, Chirila Laura-Gheorghina, Coroleuca Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Mureşan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacramioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, Şcladan Sorin-Constantin, Toma (Actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan şi Zegrea Lucian Daniel) sub aspectul comiterii infracţiunilor de abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, luare de mita, fals intelectual, folosirea in orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicitaţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
b. Un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi (Dascalu Adrian) sub aspectul comiterii infracţiunilor de abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, folosire in orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicitaţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
c. 16 poliţişti de frontiera din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontiera Radauţi, din care doi ofiţeri cu funcţie de conducere şi control (cms. Fediuc Nelu şi scms. Cuzencu Octavian) şi 14 subofiţeri de poliţie de frontiera in cadrul Sectorului Poliţiei de Frontiera Siret (Baciu Constantin-Ciprian, Chirila Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Craciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Catalin-Albert, Ilieşi Toader, Jitariuc Virgil, Onuţ Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Şchiopu Mitica, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Catalin-Dumitru) sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mita, abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infracţional in vederea savarşirii de infracţiuni, folosire in orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicitaţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
d. 6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu ţigari din Ucraina in Romania prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nadejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian şi Grumeza Cornelia) sub aspectul comiterii infracţiunilor de dare de mita, iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup, cumparare de influenţa;

In ordonanţa de punere in mişcare a acţiunii penale se menţioneaza ca exista probe care contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia, in perioada 19 august 2008 — 3 martie 2009, inculpatul Horga Dumitru, preot in parohia din localitatea Candeşti jud. Botoşani, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabanda cu ţigari din Ucraina a unui grup infracţional organizat ce avea ca scop introducerea unor insemnate cantitaţi de ţigari prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontiera şi lucratori vamali.

Grupul s-a constituit in aceeaşi perioada in care inculpatul Nadejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel (al carui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic in Ucraina şi pentru a participa la introducerea in Romania a unor cantitaţi importante de ţigari cu sustragerea de la plata taxelor vamale. In acest scop i s-a adus la cunoştinţa ca, pentru a i se permite intrarea in ţara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmand sa ajunga la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducatorul grupului asigura finanţarea necesara pentru cumpararea ţigarilor din Ucraina, folosind sume de bani in valuta date de catre o persoana din anturajul sau , cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie şi pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu.

Inculpaţii Horga Dumitru şi Sofronie Daniel l-au cunoscut pe inculpatul Fediuc Nelu, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior numit şef al Sectorului Poliţiei de Frontiera Siret, 'cultivand' cu acesta o 'relaţie de prietenie' bazata iniţial pe oferirea unor 'atenţii' constand in bunuri materiale (produse alimentare şi bauturi) şi cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna de la finele anului 2007.

Din probele administrate a reieşit ca Horga Dumitru susţinea ca are relaţii in randul unor persoane cu influenţa din mediul politic şi din conducerea I.J.P.F. Botoşani, iar Fediuc Nelu se prevala de legatura de prietenie şi relaţiile in randul conducerii D.P.F. RADAUŢI, I.J.P.F. Suceava şi conducerea I.G.P.F..

Mai mult decat atat, la iniţiativa lui Horga Dumitru, in luna ianuarie 2009, Fediuc Nelu devine cumatru cu Sofronie Dumitru Daniel (naş de botez pentru unul dintre copii acestuia.)

Astfel, grupul infracţional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii poliţiei de frontiera, dar şi de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind 'oamenii lui FEDIUC'. Astfel, cei in cauza beneficiau de un tratament preferenţial la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atenţii celor aflaţi in serviciu, precum şi a unor 'comisioane' date lucratorului poliţiei de frontiera care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor — suma de 50 lei, respectiv lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE — suma de 100 lei. De asemenea, membrii grupului aveau acces la informaţii privind planificarea in serviciu a lucratorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulaţie efectuate de D.R.A.O.V. Iaşi, I.P.J. şi I.J.P.F. Suceava sau Garda Financiara Suceava.

Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv.

La fiecare intrare in ţara, membrii grupului dadeau lucratorului poliţiei de frontiera care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei. Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea in serviciu a lucratorilor din P.T.F. Siret (aproba planificarile şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian şi Jitariuc Virgil, din cadrul S.P.F. Siret, şi respectiv şefii de tura Ciornei Tudor şi Şcladan Sorin din cadrul B.V. Siret.

Din actele premergatoare efectuate pana in prezent rezulta ca membrii grupului se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul D.R.A.O.V. Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control in zona de frontiera. Informaţiile erau furnizate atat de Fediuc Nelu cat şi de poliţiştii de frontiera şi vameşii aflaţi in serviciu la P.T.F. Siret.

Dupa introducerea in ţara, ţigarile au fost revandute cu precadere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi in judeţul Suceava, prin intermediul unor apropiaţi ai lui Horga Dumitru.

In perioada august 2008 — februarie 2009, membrii grupului au introdus in Romania, cu sprijinul comisarului Fediuc Nelu şi a persoanelor pe langa care acesta intervenea (lucratori de poliţie de frontiera de serviciu in P.T.F. Siret şi lucratori vamali din cadrul B.V. Siret), cantitatea de 286.240 pachete de ţigari de provenienţa Ucraina sens in care au efectuat un numar de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret judeţul Suceava.

Ca urmare a activitaţilor infracţionale desfaşurate s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constand in valoarea in vama a ţigaretelor şi a taxelor vamale şi fiscale aferente, in valoare totala de 1,519,891.00 lei (din care 226,647.00 lei valoare in vama şi 1,293,244 lei taxe vamale şi fiscale).

Pentru a-şi asigura monopolul distribuţiei de ţigari din Ucraina pe raza judeţului Botoşani, precum şi pentru a majora cantitaţile de ţigari ce urmau a fi trecute prin P.T.F. SIRET şi implicit caştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui Horga Dumitru, dar şi a relaţiilor conflictuale aparute intre Fediuc Nelu şi un ofiţer de poliţie, şef de tura aflat in subordinea inculpatului, cei doi au hotarat indepartarea din circuitul de contrabanda unor aşa zişi competitori (in fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu ţigari in aceeaşi zona). Astfel, unul dintre aceştia a fost depistat şi sancţionat contravenţional cu suma de 5. 000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantitaţii de 200 pachete de ţigari, iar altul a fost sancţionat prin confiscarea cantitaţii de 666 pachete de ţigari şi aplicarea unei contravenţii in valoare de 5.000 lei.

In perioada 21-25 aprilie 2014, celor 39 de inculpaţi li s-au adus la cunoştinţa calitatea procesuala de inculpat şi acuzaţiile, in conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.