Primarul General al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu, prins cu mita la purtator!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.09.2015 17:51 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 06.09.2015, ora 00.33, pana la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucuresti, cu privire la savarşirea infracţiunii de luare de mita.

Sorin Oprescu s-a nascut pe 7 noiembrie 1951, tatal sau Mircea Oprescu fiind general de Securitate.
De profesie medic chirurg, Sorin Oprescu a fost in timpul facultatii membru marcant al Asociatiei Studentilor Comunisti din Romania.
A candidat fara succes de doua ori la functia de primar al municipiului Bucuresti.
In 1998 a fost invins in al doilea tur de scrutin de Viorel Lis (CDR), iar in 2000 de Traian Basescu (Partidul Democrat).
A fost senator de Bucuresti in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008, din partea PSD.
Pe 21 aprilie 2008 si-a dat demisia din PSD, pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, pe care a si castigat-o in al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din 15 iunie.
In 2009 s-a lansat in campania pentru alegerile prezidentiale, avand drept semn electoral un soare albastru inscris intr-un cerc.

In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiinţat in administraţia locala din Municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea instituţiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.
Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisa funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti facilitau caştigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentaţia de atribuire, precum şi sa aprobe şi dispuna efectuarea plaţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţa de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar.
La data de 05.09.2015, in baza unei inţelegeri prealabile cu conducatorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoana de incredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un numar de patru denunţatori pentru edilul municipiului Bucuresti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.