Probleme in finantarea IMM-urilor de catre banci

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.11.2011 11:58 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat in perioada 20 - 28 octombrie 2011 o consultare privind problemele intampinate de IMM-uri in finantarea de catre banci,sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro si la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR.

Propunerile CNIPMMR de imbunatatire a activitatii de creditare a IMM-urilor de catre banci CNIPMMR formuleaza urmatoarele propuneri pentru imbunatatirea activitatii de creditare a IMM-urilor de catre banci:
*Asigurarea transparentei si competitiei in sectorul bancar prin obligativitatea publicarii de catre banci a unor indicatori cheie la nivel individual, ceea ce ar determina o crestere a transparentei si ar contribui la pregatirea cadrului pentru o competitie sanatoasa.
*Eliminarea tuturor obligatiilor declarative aditionale prin limitarea documentelor si informatiilor solicitate intreprinderilor de catre banca la cele esentiale, care fac nemijlocit obiectul evaluarii acordarii sau respingerii creditului.
*Asigurarea unei transparente sporite a evaluarilor afacerilor intreprinderilor si a consecintelor acestora. In acest sens propunem Consiliului Concurentei sa impuna bancilor o „desecretizare” a grilelor de evaluare in cazul creditelor, transparenta fiind de natura sa intensifice pana la normalizare concurenta dintre banci si sa faciliteze ieftinirea creditelor obtinute de companii.
*Dezvoltarea in cadrul bancilor a unei capacitati superioare de intelegere a afacerilor ce stau la baza solicitarii creditelor. In acest sens, bancile trebuie sa pregateasca personal capabil sa inteleaga afacerile ce urmeaza a fi creditate si deci sa vina cu o abordare bancara si intreprenoriala echilibrata a componentelor esentiale de natura cantitativa si calitativa.
*Realizarea unor campanii nationale si locale de informare destinate IMM-urilor privind avantajele si modul de accesare a garantiilor prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.