Procedurile de reinscriere in invatamantul prescolar

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.04.2015 12:52 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procedurile de reinscriere in invaţamantul preşcolar (pentru copiii deja inmatriculaţi) incep luni, 27 aprilie, iar cele de inscriere (pentru copiii nou veniţi) in 11 mai.

Ministerul Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/ Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti sa asigure toate masurile necesare finalizarii pana la data de 1 august 2015 a procesului de inscriere şi reinscriere in invaţamantul preşcolar.

Astfel, in vederea cuprinderii copiilor cu varste intre 3 şi 6 ani in invaţamantul preşcolar, se deruleaza, succesiv, urmatoarele etape: reinscrierea copiilor care frecventeaza unitatea de invaţamant preşcolar in acest an şcolar şi doresc sa o frecventeze şi in anul şcolar 2015-2016, respectiv inscrierea copiilor nou veniţi.  
Reinscrierile vor incepe luni,  27 aprilie,  iar inscrierile se vor derula in intervalul 11 mai — 1 august 2015.
Inscrierile pot continua şi dupa aceasta data, daca mai exista locuri disponibile.

Perioadele de inscriere şi reinscriere la nivelul fiecarei gradiniţe şi orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unitaţi de invaţamant.
Ambele categorii de informaţii vor fi afişate la loc vizibil, in fiecare gradiniţa, pentru a fi cat mai accesibile parinţilor şi publicului interesat.
In masura in care este posibil, informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile gradiniţelor (daca exista) şi, eventual, pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean.

Dupa finalizarea etapei de reinscriere, ocuparea locurilor libere se va face astfel:
# In ordinea descrescatoare a grupelor de varsta: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mica (copii de 2-3 ani)
# In limita locurilor ramase şi, daca este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care gradiniţele le aplica atunci cand exista mai multe solicitari decat numarul de locuri (ex: apropierea de domiciliul copilului, existenţa a unui frate/ a unei surori al/ a copilului, inmatriculat/ inmatriculata in unitatea de invaţamant la care se solicita inscrierea, parinte/ tutore unic intreţinator de familie, existenţa unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului).

Criteriile generale vor fi aprobate de Consiliul de administraţie al unitaţii de invaţamant şi se aplica in baza unor documente doveditoare, prezentate de parinţii /reprezentanţii legali ai copilului.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reinscriere/ inscriere, conducerile unitaţilor de invaţamant preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, urmatoarele informaţii: capacitatea instituţiei (numar de copii pentru care a fost proiectata), numarul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare), criteriile generale stabilite de Consiliul de administraţie pentru inscrierea copiilor, numarul de copii reinscrişi/ inscrişi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil.

Pentru soluţionarea diferitelor situaţii legate de reinscriere/ inscriere in unitaţile de invaţamant preşcolar, inspectoratele şcolare judeţene/ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor consilia şi sprijini parinţii, ţinand cont, cu precadere, de interesul educaţional al copilului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.