Productia de gaze naturale a scazut la 10% fata de 1986!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.02.2016 13:37 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Industria petroliera este un sector strategic al economiei naţionale şi un suport al dezvoltarii pentru celelalte sectoare ale industriei şi economiei romaneşti.
Romania are o experienta de peste 150 ani in industria de ţiţei si de peste 100 ani in industria gazelor naturale, producţiile anuale maxime fiind atinse in anul 1977 (14,65 milioane tone ţiţei), respectiv 1986 (36,3 miliarde mc gaze naturale).
Din cauza declinului natural al zacamintelor de titei si gaze naturale, in principal, dar şi reducerii volumului lucrarilor de explorare şi a investitiilor, productia anuala de titei si gaze naturale a scazut ajungand in anul 2013 la 4,19 mil. tone de titei, respectiv 11,03 mld. mc gaze naturale, se spune in draftul supus dezbaterii publice a Strategiei Energetice a Romaniei.

In prezent, in Romania, se exploateaza un numar de 447 de zacaminte de ţiţei şi gaze naturale.
255 de zacaminte comerciale de ţiţei şi gaze naturale cu aproximativ 9.445 de sonde de ţiţei şi 828 de sonde de gaze naturale, pentru care acordurile petroliere sunt detinute de o singura companie, un producator de ţiţei şi gaze naturale.
153 de zacaminte comerciale cu aproximativ 3.200 de sonde de gaze naturale, pentru care acordurile petroliere sunt detinute de o singura companie care desfasoara activitati in sectorul gaze naturale.
Alte 39 de zacaminte pentru care au fost incheiate acorduri petroliere de dezvoltare-exploatare şi exploatare petroliera, avand ca titulari diverse companii.
Majoritatea acestor zacaminte sunt mature, avand o durata de exploatare de peste 25-30 ani.

In vederea descoperirii de noi zacaminte de titei si gaze, in Romania, se desfasoara operatiuni de explorare in 36 de perimetre.
Petrom deţine dreptul de concesiune pentru 15 perimetre de explorare, dezvoltare şi producţie onshore, respectiv 2 offshore.
Romgaz desfaşoara operaţiuni petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare in 8 perimetre concesionate, in calitate de unic concesionar si este concesionar asociat cu alte companii in 20 acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare din care doua offshore.
Alte companii desfaşoara operaţiuni petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare in 11 perimetre de explorare, dezvoltare si exploatare.

Foto: Zonele de exploatare a resurselor de gaze naturale şi titei din Romania, 2014
Harta acorduri petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.