Protest in Piata Universitatii, impotriva ACTA

Scris de Costin Stefan | Publicat in 03.02.2012 13:00 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Sambata, 11 februarie 2012, de la ora 17, a fost anuntat un miting de protest in Piata Universitatii din Bucuresti, impotriva A.C.T.A. (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere), manifestatie organizata simultan in mai multe capitale europene.Protestatarii reclama încalcarea libertăţilor civile, intimitatea cetăţeanului, circulaţia liberă a informaţiei pe Internet, comerţul şi abilitatea ţărilor în curs de dezvoltare de a-şi alege opţiunile şi legile care se potrivesc cel mai bine.
Înca din octombrie 2007 Statele Unite, Comunitatea Europeană, Elveţia şi Japonia au anunţat că vor negocia ACTA. Ulterior si alte tari s-au alăturat negocierilor: Australia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Mexic, Iordania, Maroc, Singapore, Emiratele Arabe Unite şi Canada.
In urma cu cateva zile Romania a semnat un document prin care adera la prevederile controversatului tratat. Totusi, ultimul cuvant o sa-l aiba Parlamentul European, care va lua in dezbatere tratatul in aceasta primavara.
Decamdata legile romanesti protejeaza utilizatorul de internet prin faptul ca nu dau voie, de exemplu, sa fie divulgat IP-ul unui utilizator. In SUA, informatia despre IP nu este protejata, asa ca s-a ajuns la aberatii de genul: femeie de 80 de ani, acuzata de a fi descarcat de pe internet piese heavy-metal. Protestatarii acuza lobby-ul marilor corporatii care incearca astfel sa controleze piata, subminand comunicarea si libera expresie. Masura se inscrie intr-un set de initiative care au bulversat organizatiile civice din intreaga lume, printre care si incercarea de a controla retelele de socializare, mijloc eficient de declansare a unor miscari de protest.

 

 

Textul integral al Acordului ACTA. Vezi care sunt imixtiunile în viaţa privată a utilizatorilor de internet

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.