PSD a decis. CONFISCAREA EXTINSA poate fi aplicata doar cand PEDEAPSA este de cel putin 4 ani INCHISOARE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.08.2017 14:16 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat un proiect de lege de modificare şi completare a unor acte normative din domeniul penal, destinat transpunerii unor prevederi din doua directive ale Uniunii Europene. Proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Proiectul de lege are in vedere exclusiv transpunerea unor prevederi din doua directive ale Uniunii Europene: Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ingheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor savarşite in Uniunea Europeana, precum şi Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovaţie şi a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.

Intervenţiile legislative cuprinse in proiect au in vedere instituţia confiscarii extinse, contestarea masurii de siguranţa a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse, reglementarea compunerii completului care va judeca contestaţiile prevazute de art. 2501 alin.(1) şi respectiv art. 4252 din Codul de Procedura Penala impotriva masurii asiguratorii luate de procuror sau a modului de aducere la indeplinire a acesteia şi, respectiv, impotriva hotararii prin care instanţa de apel dispune masura de siguranţa a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse direct in apel.
De asemenea, se reglementeaza, in mod expres, obligaţia de a informa persoana condamnata definitiv in lipsa, odata cu inmanarea mandatului de executare a pedepsei, cu privire la dreptul de a solicita redeschiderea procesului penal.

De asemenea, proiectul introduce prevederi referitoare la functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
In privinta institutiei confiscarii extinse, proiectul transpune unele prevederi ale Directivei 2014/42/UE.

Astfel, confiscarea extinsa poate fi aplicata atunci cand pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de patru ani sau mai mare.
O alta conditionalitate este ca fapta la care a fost condamnata persoana sa fie susceptibila sa ii procure un folos material si daca instanţa işi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitaţi infracţionale.
In acest caz, convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
In proiectul textului de lege, confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte şi, daca este cazul, dupa momentul savarşirii infracţiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instanţei.

Totodata, sunt incluse şi prevederi referitoare la Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
In acest sens, se stabileşte responsabilitatea ANABI de a transmite judecatorului delegat cu executarea despre orice impiedicare ori intarziere survenita in cursul executarii unei confiscari speciale sau confiscari extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala şi de la alte autoritaţi competente cu punerea in executare a acestor masuri de siguranţa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.