PSD a modificat, totusi, CODUL FISCAL. Modificari privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit si contributiile sociale...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.11.2017 17:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, prin modificarea Codului fiscal, o serie de masuri cu impact atat economic, cat şi social.

In domeniul impozitarii societaţilor, Ordonanţa de urgenţa adoptata revizuieşte sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor beneficia de impozit de 1%  pe veniturile realizate şi IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro şi care in prezent platesc impozit de 16% pe profit.

De asemenea, se elimina condiţia privind realizarea de venituri din consultanţa şi management. In prezent, firmele care obţin venituri din consultanţa şi management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depaşesc 20% din veniturile totale.

Totodata, se includ in acest sistem şi persoanele juridice care nu intrau sub incidenţa acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurarilor, pieţei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc şi din domeniul extracţiei resurselor naturale).
Masura este benefica mediului de afaceri avand in vedere scaderea sarcinii fiscale şi reducerea costurilor aferente calcului şi administrarii impozitului.

Totodata, ordonanţa transpune in legislaţia naţionala prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinaţionale, prin:
Ø limitarea deductibilitaţii dobanzilor;
Ø introducerea impozitarii la ieşire - previne erodarea bazei impozabile in cazul unui transfer de active in afara Romaniei;
Ø consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autoritaţilor romane sa refuze contribuabililor beneficiile fiscale obţinute din aranjamente abuzive;
Ø introducerea normelor privind societaţile straine controlate (SSC) ce au ca scop impiedicarea evitarii plaţii impozitelor prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.

In domeniul contribuţiilor sociale obligatorii, modificarile vizeaza atat  reducerea cotelor cumulate ale contribuţiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cat şi reducerea numarului contribuţiilor sociale de la de la 9 (angajat şi angajator), la 3, dupa cum urmeaza:
- contribuţia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat;  
- contribuţia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat;
- contributia asiguratorie pentru munca, suportata de angajator.

Se stabileşte transferul sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, astfel:
# CAS şi CASS se datoreaza de catre persoanele fizice, respectiv de catre angajaţi, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru care CAS şi CASS datorate nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza acestea, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;

De asemenea, se stabileşte o cota suplimentara de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de munca definite potrivit legii.

Contribuţia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este in cota de 10%, datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care exista obligaţia plaţii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.

Actul normativ prevede şi modificarea modului de stabilire a CAS şi a CASS pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitaţi independente [de exemplu: consultanţi, experţi contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocaţi (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datoreaza contribuţiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, in cazul CAS trebuie sa fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţara, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe ţara.

Se excepteaza de la plata CAS persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale numai pentru veniturile realizate din activitaţi pentru care, potrivit legii, exista obligatia asigurarii in aceste sisteme (ex: avocaţii, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natura salariala realizate in domeniile respective (ex. avocaţii salarizaţi, etc.). In prezent, excepţia se aplica pentru orice venit din salariu şi asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au şi calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurari sociale,  ceea ce genereaza inechitaţi faţa de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.

Se modifica, de asemenea, modalitatea de asigurare in sistemul public de sanatate a persoanelor care au calitatea de pensionari, şomeri, persoane aflate in concedii pentru creşterea copiilor, persoane care obţin ajutoare sociale şi alte categorii de persoane aflate sub protectia sau in custodia statului. Aceste persoane vor fi asigurate in sistemul public de sanatate, fara plata contributiei, daca nu realizeaza venituri pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Se introduce „Contribuţia asiguratorie pentru munca” in cota de 2,25% datorata de angajatori. Contributia asiguratorie pentru munca  este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi asigurarii necesarului pentru plata prestaţiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariaţii, respectiv indemnizaţiile pentru şomaj, indemnizaţiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca şi boli profesionale.   

          In domeniul impozitului pe venit,  ordonanţa prevede reducerea cotei de  la 16% la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, din activitaţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din investitii (mai puţin veniturile din dividende, pentru care se menţine cota de impozit de 5%), din pensii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din premii şi din alte surse. Masura are scopul sa reduca presiunea fiscala asupra veniturilor populaţiei şi, implicit sa contribuie la creşterea nivelului de trai, precum şi sa incurajeze mediul de afaceri, indeosebi in ceea ce priveşte creşterea investiţiilor.

Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza:

Ø Majorarea nivelului venitului lunar brut in funcţie de care se acorda deducerea personala, dupa cum urmeaza:

# de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in funcţie de numarul persoanelor aflate in intreţinere,   

# de la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv.

Pentru salariaţii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.

Scopul masurii este sa fie menţinut numarul persoanelor care beneficiaza de aceste deductibilitaţi in condiţiile majorarii salariului minim brut pe ţara şi al transferului sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

Alte modificari fac referire la sancţionarea agentului economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA doar in cazul in care exista probe ca acesta avea informaţii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat in relaţii comerciale. De asemenea, se extinde confiscarea şi asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializand produse accizabile nemarcate - alcool şi produse din tutun.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.