PSD a sprijinit daramarea guvernului din Republica Moldova

Scris de Daniela Ratiu | Publicat in 18.01.2016 16:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

# Interviu cu Monica Macovei, europarlamentar şi preşedinte al Partidului M10

Aţi declarat, zilele trecute, ca, in ceea priveşte alegerile in doua sau un singur  tur, Comisia de la Veneţia nu este impotriva schimbarilor şi ca mai speraţi, totuşi, sa se schimbe legea electorala in ceea ce priveşte alegerea primarilor intr-un singur tur. Ce se mai poate face, in condiţiile in care, iata, am intrat in an electoral?
Monica Macovei: Ce s-a putut face dintotdeauna se mai poate face şi astazi şi maine si anume: schimbarea in Parlament a legii electorale pentru alegerile locale. Mai mult, este un moment foarte bun pentru ca preşedintele Iohannis a intors legea alegerilor locale in Parlamentul Romaniei cu recomandarea de a se scoate din lege posibilitatea candidaturilor primarilor care sunt condamnaţi cu suspendare. Astfel ca, daca legea tot se intoarce in Parlament şi nu a fost promulgata de preşedinte, poate fi modificata. De aceea sper şi insist ca ea poate şi trebuie sa fie schimbata chiar daca nu este dorita de majoritatea parlamentarilor.
Aveţi semnale din celelalte tabere politice ca ar fi parlamentari care ar sprijini acest demers?
Monica Macovei: Din pacate, nu am semnale. Este evident ca celelalte tabere politice: PSD, PNL, UNPR, UDMR, nu vor doua tururi de scrutin şi asta pentru ca actuala lege le permite sa işi pastreze primarii in funcţie prin alegeri intr-un singur tur. De asemenea, partidele parlamentare care au primari in funcţie şi sunt la conducerea Romaniei de peste 20 de ani vor sa pastreze reţeaua de crima organizata construita la nivelul baroniadei locale. Un singur tur asta inseamna: sa nu se poata face breşe, sa nu mai poata veni partide noi, sa nu se sparga monopolul politic, iar reţele sa ramana aceleaşi. Sigur, odata cu alegerile intr-un singur tur vine la pachet şi pragul electoral care ar trebui sa scada sau chiar sa fie eliminat. Acestea ar trebui sa fie consecinţe logice ale adoptarii legii partidelor politice care permite constituirea lor cu minim trei membri. Daca exista aceasta posibilitate ca sa se adune trei oameni, cincizeci de oameni, o suta de oameni, pe care ii uneşte o idee, pe cale de consecinţa trebuie sa le permiţi şi sa acceada sa intre in mod real in cursa electorala. In condiţiile in care avem acum un singur tur e foarte greu. Aşa cum arata lucrurile, practic nu exista şansa unei competiţii reale, a unei schimbari atat de dorita de cetaţeni. Sunt multe oraşe, precum Iaşi spre exemplu, sau Targu Mureş, care au partide locale şi care vor sa participe la alegeri, au insa şanse foarte mici in condiţiile unui singur tur şi un prag electoral impus de 5%. Nu e normal sa impiedici competiţia politica, aceasta fiind de esenţa democraţiei. Nu putem sparge monopolul politic decat cu noi partide. Ori noilor partide li se pun bariere pentru a nu putea sa acceada real la putere.
In aceste condiţii descrise de dumneavoastra, putem vorbi de un blat intre PSD şi PNL?
Monica Macovei: Da, categoric. Şi PSD şi PNL au acelaşi interes: sa ramana doar ele la putere, avand alaturi doar sateliţii lor UNPR şi UDMR. Dorinţa lor de a pastra monopolul politic este evidenta. Nu işi doresc partide noi care sa reprezinte cetaţenii cu adevarat. Dupa tragedia de la #Colectiv, care a insemnat un declic pentru oricine in ţara asta, au ieşit oameni in strada şi au cerut clar şi raspicat ca actuala clasa politica sa plece. Ori aceasta cerinţa a strazii nu e respectata nici de preşedintele Iohannis nici de Guvernul Cioloş.
S-a vorbit foarte mult despre ”declicul in urma tragediei de la #Colectiv. Şi totuşi daca ne uitam la ultimele sondaje tot cele doua partide PSD şi PNL, nereformate şi corupte, conduc detaşat. Unde ”citim” atunci declicul? Cine il contabilizeaza?
Monica Macovei: Eu sunt convinsa ca alegerile acestea, daca vor fi corecte, eu sper asta!, vor produce surprize in favoarea partidelor noi. Sigur ca intr-un fel suntem surprinşi sa vedem ca scorul partidelor din Cartel a scazut doar foarte puţin, chiar şi preşedintele a mai scazut in sondaje. Ceea ce i-a ajutat, atat pe partidele parlamentare cat şi pe preşedinte, a fost numirea Guvernului Cioloş care a mai detensionat situaţia social-politica. Guvern pe care l-au votat şi PSD şi PNL. Noi nu ştim acum daca, de fapt, tot ei conduc, şi asta doar uitandu-ne la faptul ca, iata, sunt caţiva miniştri PSD, iar in parlament tot ei voteaza. Premierul ne declara ca nu poate cere/impune schimbarea legii electorale, pe care noi am cerut-o, motivand ca nu are majoritate in parlament. Nu este adevarat. Daca aş fi premier, m-aş duce in fiecare luna cu acest proiect important şi, daca partidele ar fi impotriva, le-aş spune cetaţenilor ca partidele sunt impotriva, in condiţiile in care majoritatea dintre politicienii parlamentari au probleme cu legea, ori sunt anchetaţi. Ce aliaţi mai puternici poate avea in acest demers decat cetaţenii, strada?!
Daca aceasta este una dintre cerinţele Strazii, de ce nu doreşte premierul sa lupte pentru aceasta schimbare?
Monica Macovei: Pentru ca se bazeaza pe aceasta majoritate parlamentara, PSD-PNL-UNPR-UDMR. Doar ca, in felul acesta, ne arata noua tuturor pe ce drum s-a poziţionat. In opinia mea, are doua variante. Anul acesta, sa fie un an colosal pentru Romania, in care sa se schimbe lucrurile, şi se poate. Premierul Cioloş are un mandat ”popular”, pentru ca daca nu ieşeau oamenii in strada nu aveam acest guvern. Are doua variante , fie sa faca ce au cerut oamenii in strada, ceea ce reprezinta intr-o mare masura 80% din ce gandesc chiar şi cei care nu au ieşit in strada, cu alte cuvinte schimbarea clasei politice, fie sa pastreze situaţia de acum, sa se uite tot timpul spre PSD şi PNL. Totuşi, Strada a spus raspicat ca ”PSD-PNL, aceeaşi mizerie!”, invitandu-i sa plece acasa. Daca preocuparea premierului Cioloş este sa aiba doar sprijin parlamentar,  atunci este un an pierdut pentru noi.
In chestiunea sensibila şi scandaloasa totodata a plagiatului ”oficializat”, am asistat cu toţii cum, la sfarşitul saptamanii trecute, ministrul Educaţiei Adrian Curaj a numit prin ordin componenţa consiliului şi a comisiilor CNATDCU, in fapt reconfirmari ruşinoase şi sfidatoare. Ce sa inţelegem din aceasta mişcare a ministrului Curaj?
Monica Macovei: Este scandalos sa vedem ca a pastrat-o pe Ecaterina Andronescu, sau pe preşedinta Comisiei Juridice din acest comitet, Corina Dumitrescu, cea care, daca ne amintim, a fost propusa ministrul Educaţiei intr-un Guvern Ponta iar presa a descoperit ca işi falsificase CV-ul. Eu am gasit-o pe aceasta doamna şi in Ministerul Justiţiei ca secretar de stat, lucrase cu Rodica Stanoiu. Aceste persoane sau altele precum Pieleanu, Barbu, Dancu, i-am vazut la A3 şi am vazut şi auzit ce parere au despre plagiat, am vazut ca nu se simt scandalizaţi de acest furt grosolan de proprietate intelectuala. Nu i-am vazut luand poziţie impotriva plagiatului sau sa ceara desfiinţarea doctoratelor obţinute fraudulos, astfel ca renumirea lor mi se pare imorala.
Domnul Curaj nu pare a avea curaj.
Monica Macovei: Aşa se pare. La fel cum amana clarificarile situaţilor de plagiat in ceea ce il priveşte pe Gabriel Oprea, sau in ceea ce il priveşte pe ministrul Petru Toba. Sa nu uitam ca s-au cerut din nou documentele in ceea ce priveşte plagiatul lui Ponta, i s-au retrimis, dar avem tacere totala. Toate acestea nu sunt semne bune. Pe de alta, avem ministrul Justiţiei care a facut o conferinţa de presa şi in care a anunţat ca abroga aceea prevedere in baza careia se caştigau 30 de zile pentru scrierea unei carţi. Raluca Pruna a avut curaj, a dat presei lista cu carţi, autori, profesori, universitaţi. Ne-am trezit ca pe aceea lista era domnul Dan Voinea care a coordonat carţile lui Catalin Voicu, cel condamnat pentru trafic de influenţa. Tocmai domnul Voinea care se declara un mare luptator pentru adevarul Revoluţiei acum ne explica ca e in regula, ca e bine ca oamenii sa scrie. E bine sa scrie, dar sa scrie ceea ce ştiu cu adevarat, poate chiar  destainuiri, denunţuri, regrete. Vedem doar ca niciunul nu are mustrari de conştiinţa. Sa nu uitam cum domnul senator Catalin Voicu  vota cu doua bile fara nicio o jena ca comitea un fals la vedere, a fost condamnat pentru trafic de influenţa, iar una dintre carţile ”scrise” de el este despre Statul de drept şi ordinea de drept in Romania. Ce poate scrie despre Statul de drept un om care aranja soluţiile cu judecatori corupţi? Imi e teama sa nu ajungem peste caţiva ani la situaţia absurd-kafkiana in care studenţii sa studieze dupa astfel de carţi.
Şi totuşi pe lanţul aceasta imoral al carţilor plagiate nu ii avem doar pe autori. Sunt profesorii care au ”coordonat”, universitaţile care şi-au asociat, prin profesori, numele cu autorii aceştia, editurile care au publicat maculatura plagiata.
Monica Macovei: Toţi am fost şocaţi cand l-a gasit pe lista profesorilor coordonatori pe Dan Voinea, iar acesta a declarat ca este in regula sa scrie un Catalin Voicu corupt despre Statul de Drept! Ce sa ne aduca nou? Sa explice cum se face traficul de influenţa? Amintiţi-va declaraţiile lui Catalin Voicu care explica ca el are o reţea intreaga de judecatori şi oameni in poliţie şi ca ”acolo unde nu obţin achitarea, obţin suspendarea pedepsei”! Ce ne spunea el e ca de fapt a aranjat in multe dosare şi ca daca nu a reuşit achitarea, a obţinut suspendarea, iar omul acesta scrie despre Statul de drept şi ordinea de drept? Iar domnul Voinea il coordoneaza? Sau domnul Tender de la Timişoara. M-am uitat peste ce a scris acesta. ”Manuale” despre privatizare, in situaţia in care el e condamnat pentru falimentarea unei companii pe care apoi a preluat-o, o schema mafiota. Avem de a face de fapt cu o intunecime, o rasturnare a lumii, a valorilor. Oamenii aştia ştiu exact legile pe care le-au incalcat şi tocmai despre acelea vor sa ne ţina/dea lecţii. Cat despre profesorii care au coordonat aceste carţi sunt la fel de vinovaţi. Mai mult, am vazut cum a crescut numarul carţilor in mod exponenţial, mai ales dupa venirea noului ministru. In decembrie erau peste 40 de carţi, iar intr-o saptamana au aparut 10 carţi de la Rahova. Sa spunem ca totuşi au fost şi judecatori care au respins astfel de carţi, alţii insa nu au facut-o.
Zilele acestea, Chişinaul este scena unei grave crize politice. Avem oameni in strada. Preşedintele l-a respins iniţial pe Plahotniuc, fapt care a crescut şi mai mult tensiunea politica, a urmat apoi Paduraru, apoi Filip. Cu toata criza politica de la Chişinau, dinspre Bucureşti avem o tacere asurzitoare.
Monica Macovei: Nu ştiu daca informal preşedintele, premierul sau ministerul de Externe, au transmis ceva, oricum era absolut obligatoriu ca preşedintele Iohannis sa dea mesaje publice de susţinere a preşedintelui Timofti, chiar in fiecare zi. Avem o situaţie dramatica, o batalie extrem de dura. Republica Moldava e la raspantia a doua drumuri: fie o ia pe drumul in care se lasa stapanita de oligarhi precum Plahotniuc, de mafie, de ruşi, fie pe drumul democraţiei, un drum european. Timofti a rezistat eroic. In ceea ce ma priveşte, am dat mesaje publice de susţinere, am acordat interviuri in media din Moldova. Ca atare, propunerea preşedintelui Timofti cu acel domn Paduraru a cazut pentru ca omul nu a putut sa işi faca o majoritate pentru simplul fapt ca PD nu l-a acceptat. Atunci a propus pe altcineva, pe domnul Filip, care nu este decat marioneta oligarhului Plahotniuc.
De fapt, in realitate este un adevarat razboi. Nu se respecta rezultatul ultimului vot. Partidele proeuropene au caştigat, iar PD, care facea parte din aceasta coaliţie, a tradat. Poate totuşi se va rupe aceasta coaliţie, poate se trezeşte conştiinţa in unii. Ar trebui doar ca unii sa aiba curajul sa nu voteze acest candidat, este foarte posibil sa se intample asta. Ei trebui incurajaţi sa faca asta. In aceste condiţii, preşedintele Iohannis ar trebui sa dea mesaje publice de susţinere. Imi e teama ca nici informal nu o face. Oricum, ştiu din surse credibile ca PSD a contribuit la caderea guvernului pentru ca acest partid in care este oligarhul Plahotniuc face parte, alaturi de PD, din Partidul Socialist European, iar PSD i-a sfatuit/sprijinit sa darame guvernul pentru mai multa putere, facand de fapt jocurile oligarhilor. Deci PSD are o vina in ceea ce se intampla in Moldova, au un aport in starea de instabilitate. De ce vrea Plahotniuc puterea? Pentru a face cat mai mulţi bani negri, o afacere mafiota.
In calitate de raportor aţi lucraţi la ultima versiune a Regulamentului Procurorului Public European, adoptata in Consiliul JAI, regulament ce va fi adoptat anul acesta. Ce se va intampla dupa adoptarea acestui regulament?
Monica Macovei: Preşedinţia olandeza, care şi-a inceput mandatul in ianuarie şi il termina in iunie, şi-a propus sa finalizeze acest regulament. Adoptarea regulamentului este de imediata aplicare. Ce se intampla dupa? Se pune pe picioare instituţia procurorului european. Statele membre işi vor trimite reprezentanţi pentru concursul de procuror european, pentru adjuncţi, pentru oficiul unde vor funcţiona procurorii din statele membre, pentru procurorii delegaţi. Urmeaza apoi normele interne. Acest proces mai poate dura şase luni, depinde cum se vor grabi lucrurile. Nu sunt toate statele incantate de aceasta instituţie. Cetaţenii sunt incantaţi, dar politicienii nu sunt. De altfel, avizul Romaniei dat de Relu Fenechiu, inainte de a intra in inchisoare, a fost, evident, negativ! Imi aduc aminte ca declara ca  nu ar fi nevoie de instituţia procurorului european şi ca ”ce ataţia procurori peste procurori?”.
Anul acesta, expira mandatele şefilor de la DNA, ICCJ şi procurorul general. Se fac predicţii, scenarii.
Monica Macovei: Da, in primavara expira aceste mandate. Ministrul Justiţiei va face un interviu de selecţie, apoi propune un candidat pentru şefia DNA şi pentru procurorul general. Candidaţii sunt intervievaţi de CSM in cadrul unei audieri publice, apoi propunerea se duce sau nu la preşedinte. CSM da un aviz consultativ. Aceasta e procedura pentru circa 30 de funcţii. Doamna Kovesi are un mandat, legea permite doua mandate, ea poate fi numita pentru un al doilea mandat. In opinia mea, trebuie facute proceduri de selecţie. Ar trebui respectate bunele practici din 2005. Nu au fost intotdeauna respectate. Va aduc aminte de inţelegerea dintre Ponta şi Basescu, in 2013, care au negociat politic procurorii, iar apoi am aflat de la doamna Udrea, intr-una din perioadele ei de libertate, cum ca s-a dus ea acasa la Ponta şi a negociat. Aceasta declaraţie e scandaloasa şi halucinanta! De aceea spun şi accentuez ca este necesar sa se faca procedura de selecţie, sa fie totul transparent. Eu nu vreau sa dau pronosticuri, dar Laura Codruţa Kovesi are intr-adevar cele mai mari şanse.
Mizaţi pe Laura Codruţa Kovesi?
Monica Macovei: Nu mizez pe nimeni. Kovesi insa a dovedit ca are calitaţi de manager, a condus şi Parchetul General. Romania nu e in situaţia in care oricine ar veni la conducerea DNA sau a Parchetului General ar fi acelaşi lucru şi asta pentru ca instituţiile ar funcţiona perfect. Din pacate nu suntem in acel scenariu. Cert este ca avem un grup de procurori şi judecatori bune consolidat şi independenţi, dar nu e aşa tot sistemul. De aceea spun ca ar fi periculos daca ar veni prietenului cuiva cu scopul de a aranja dosare, atunci o sa vedem doar ca se vor schimbe lucrurile in rau. Conteaza cine vine, iar daca ai oameni care au dovedit ca sunt profesionişti este impotriva oricarei logicii şi a oricarei strategii de politici publice pe Justiţie şi anti-corupţie sa nu mergi pe mana celor care s-au dovedit buni profesionişti. La inceput erau mai puţin cei profesionişti şi devotaţi ideii de Justiţie, acum sunt mult mai mulţi.
Revenind la politica,  M10 işi propune sa faca alianţe politice?
Monica Macovei: Am discutat in cadrul partidului daca  mergem pe alianţe, iar decizia este ca nu facem  alianţe. Putem face parteneriate informale cu alte partide sau societatea civila. Nu ne gandim la partidele care sunt in Parlament, dar nici la altele. Avem incredere in noi, suntem tot mai bine organizaţi, avem tot mai multe filiale. Oricum, ceea ce vreau sa va spun este ca legea alegerilor locale pune un prag electoral de 5% pe circumscripţie, sa spunem pe Timişoara, dar daca te aliezi cu un alt partid atunci pragul creşte la 8%, daca mai vine un alt treilea partid, pragul creşte la 9% şi te duci aşa pana la 10%, acolo se opreşte pragul. Astfel, legea este facuta in aşa fel incat partidele noi, daca ar fi sa se alieze, li se pun bariere greu de trecut., legea este facuta special pentru a le bloca. In lipsa acestor restricţii ne-am fi gandit sa facem alianţe, aşa insa ne-am bate un cui in talpa. Chiar şi in aceste condiţii vitrege, noi ne vom batem şi pornim cu o mentalitate de invingatori. Ne vom concentra pe zonele unde suntem bine organizaţi, unde avem candidaţi buni, nu ne vom impraştia pe toata ţara pentru ca am pierde din eficienţa.
Care ar fi mesajul pe care l-aţi transmite cetaţenilor care sunt nehotaraţi, dar preocupaţi de politica. De ce ar veni in M10? Mai are sens sa intre in politica?
Monica Macovei: Daca impartaşesc aceleaşi obiective cu noi sa vina alaturi de noi. Sa se implice, trebuie sa ne implicam, e singura condiţie ca sa schimbam ceva. Cetaţenii care stau acasa sunt ţinta noastra. Noi ne adresam lor. Putem schimba clasa politica din Parlament, politrucii aflaţi in conducerea ţarii, doar implicandu-ne. Nu cred ca este indeajuns sa mergem, o data la 4 ani, la vot. Cei care stau acasa nu sunt votanţi PNL-PSD-UNPR-UDMR. De ce sa ne voteze pe noi? Pentru ca noi vrem libertate economica, antreprenoriat, vrem sa oprim terorismul fiscal. Toate astea creeaza locuri de munca, valoare adaugata, oameni liberi şi puternici. Un alt obiectiv important pentru noi este cel legat de integritate. Vrem ca in Parlamentul Romaniei sa nu mai fie persoane cu probleme penale, dar nici in guvern, şi nici intr-o alta instituţie publica, sau in autoritatea centrala sau locala. Nu au ce cauta oameni cu condamnari penale, chiar daca sunt şi cu suspendare. Vrem pe bune recuperarea banilor furaţi, vorbim despre evaziune fiscala de miliarde şi miliarde de lei. Va daţi seama ce sume uriaşe s-ar aduna de la marii datornici?! Nu inţeleg de ce nu se duce ANAF sa le ia banii. Noi vrem sa facem asta. Sunt hotarari judecatoreşti in baza carora ANAF ar fi in drept sa confişte banii şi cu toate acestea instituţia in drept nu ii deranjeaza pe aceştia. Terorismul fiscal merge pe buticuri şi gogoşerii. Este terifiant! Este vremea sa schimbam toate acestea. Fiscul trebuie sa işi faca treaba. Fiscul are evidenţa veniturilor cetaţenilor, se poate astfel verifica unde veniturile declarate sunt zero, dar se constata case, maşini, un stil de viaţa care presupune venituri foarte mari, atunci Fiscul poate cere socoteala pentru aceasta. In lipsa unor justificari, Fiscul este in drept sa confişte, aşa se intampla in ţarile civilizate. Chiar daca nu fac dosare penale, se pot confisca bunurile nejustificate legal. Am inţeles ca la Timişoara un cetaţean a fost condamnat la inchisoare pentru ca şi-a insuşit in mod ilegal o casa din centrul oraşului şi tot ieri am auzit ca aceeaşi persoana mai are circa 140 de case cu care ramane. Confiscare extinsa, adoptata in Parlamentul European, şi care trebuie sa se aplice şi in Romania, prevede ca daca o casa este obţinut ilegal, judecatorul poate cere justificarea veniturilor cu care a fost obţinuta casa respectiva. Tot ce nu poate fi dovedit legal, chiar daca modul de cumparare este legal, trebuie confiscat. Astfel cetaţeanul respectiv poate ramane şi fara cele 140 daca nu poate justifica veniturile cu care au fost achiziţionate.  Aceasta este confiscare extinsa. Cu aceşti bani, se pot dezvolta domenii precum Sanatatea, Educaţia. Banii ar fi. Cu  un PIB mic se fura mult, asta e reţeta. Acolo unde e PIB-ul mic e corupţie, cresc preţul contractelor, al serviciilor. Un contract de autostrada va costa de zece ori,douazeci de ori, peste preţul pieţii. Acesta e preţul corupţiei. Aici sunt miliardele de euro. Ca atare, eu le spun oamenilor: haideţi sa schimbam - DNA nu poate curaţa de unul singur ţara. Noi, cu votul nostru, putem. E un moment in istoria unei ţarii in care trebuie sa te implici. Oameni competenţi şi curaţi spun ca politica e o mizerie. Da, aşa este, daca e facuta de oameni corupţi, dar daca e facuta de oameni competenţi şi corecţi politica nu mai e o mizerie, ci duce ţara inainte, o dezvolta. 

Interviu realizat de Daniela Raţiu

(Daniela Raţiu este scriitor şi jurnalist freelancer, publicist pe blogurile Adevarul.ro şi pe lapunkt.ro)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.