PSD a... UITAT de CONFISCAREA SPECIALA si CONFISCAREA EXTINSA recomandate de Uniunea Europeana!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.04.2017 13:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

DIICOT a inaintat Ministerului Justiţiei observaţiile si propunerile formulate cu privire la  Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul  Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codului de Procedura Penala, precum şi pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a  masurilor educative şi a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

     Analiza a fost intocmita pe baza consultarii intregului corp de procurori din cadrul structurii.

    Pe langa comentariile si observatiile de natura tehnica formulate pe marginea textelor de lege propuse pentru conformarea cu deciziile Curţii Constituţionale, DIICOT a remarcat si necesitatea de a implementa si alte modificari legislative ca efect al unor alte decizii ale Curţii Constituţionale.

    Avand in vedere ca demersul Ministerului Justiţiei este motivat de necesitatea modificarilor consecutive deciziilor Curţii Constituţionale, pe de o parte, dar si a alinierii legislatiei penale la standardele impuse de Directiva 2014/42/UE A Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor savarşite in Uniunea Europeana, pe de alta parte, consideram important sa facem urmatoarele precizari:

    Faţa de proiectul de lege analizat am apreciat necesar sa accentuam ca, in opinia noastra, modificarile legislative propuse, daca vor fi adoptate in cele din urma in forma continuta in proiect, nu vor fi de natura sa satisfaca exigentele implementarii Directivei 2014/42/UE A Parlamentului European şi a Consiliului, cu privire la institutia confiscarii extinse, fiind introduse limitari si conditionari suplimentare fata de standardele UE in materie.

    Aşa cum a aratat şi in materialul comunicat Ministerului Justiţiei cu aceasta ocazie, ca şi in comunicarileDIICOT din ultimii doi ani cu Ministerul Justiţiei, DIICOT apreciaza ca intreaga reglementare nationala privind confiscarea produsului infracţiunii, consacrata in principal in prevederile legate de „confiscarea speciala” si „confiscarea extinsa”, aşa cum sunt acestea reglementate in Codul penal si Codul de procedura penala in vigoare, reclama o interventie legislativa cuprinzatoare.

DIICOT apreciaza demersul necesar pentru a alinia sistemul naţional de reglementare in materia confiscarii produsului infracţiunii la standardele internaţionale si a spori eficienta sistemului de drept penal romanesc cu privire la deposedarea infractorilor de produsul infractional.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.