PSD face TAXE pe CARBURANTI ca-n UNIUNEA EUROPEANA. Dar PENSIILE si SALARIILE ROMANILOR raman ca-n ROMANIA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.08.2017 09:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a modificat Codul fiscal, una din masurile fiscale vizand aducerea ponderii taxelor in preţurile de piaţa ale carburanţilor in zona valorilor medii identificate la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unei Ordonanţe adoptate, accizele pentru benzine şi motorina se majoreaza gradual, in doua etapte, cu 0,16 lei/litru, incepand cu 15 septembrie 2017, şi cu inca 0,16 lei/litru, incepand cu 1 octombrie 2017.
Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanţi sunt valabile pana in anul 2022, inclusiv.
Masura este luata in condiţiile in care nivelurile actuale ale accizelor practicate in Romania, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minima prevazuta de legislaţia Uniunii Europene.
De asemenea, s-a constatat ca deşi diminuarea fiscalitaţii efectuata la inceputul anului 2017 a vizat reducerea preţurilor de piaţa ale carburanţilor, reducerea preconizata a fost atenuata ca urmare a faptului ca preţurile fara taxe ale carburanţilor au inregistrat creşteri astfel incat, in prezent, ponderea taxelor in preţul carburanţilor este cea mai redusa din UE, fiind mult sub nivelul mediu inregistrat la nivelul UE.
In ceea ce priveşte colectarea, din analiza comparativa a incasarilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţa de semestrul I al anului 2016, a rezultat faptul ca in primul semestru al acestui an incasarile din accize aferente produselor energetice au scazut cu 767,633 milioane lei.
O alta modificare de ordin tehnic vizeaza corelarea bazei de impozitare a contribuţiilor de asigurari sociale cu cea a impozitului pe venit, in legatura cu serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajaţii proprii.
Mai exact, serviciile medicale sub forma de abonament suportate de catre angajatori pentru angajaţii proprii nu vor fi incluse in baza de calcul a contribuţiilor de asigurari sociale, in aceeaşi limita de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil in cazul impozitului pe venit.
Pe langa aceste modificari, actul normativ clarifica şi regulile prin care, la impozitare, veniturile din activitaţi independente se incadreaza ca fiind obţinute din Romania sau din strainatate.
De asemenea, se introduce o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentand creanţe instrainate, in limita unui plafon de 30% din valoarea acestora.
In ceea ce priveşte impozitul pe reprezentanţa aplicat firmelor straine autorizate sa funcţioneze in Romania, in vederea administrarii unitare a acestuia şi eliminarii dificultaţilor practice de prelucrare a declaraţiilor fiscale, actul normativ prevede exprimarea in lei a acestuia, menţinand nivelul existent al impozitului (valoarea de 18.000 lei reprezinta echivalentul a 4000 euro la cursul de schimb estimat prin prognoza economica a Comisiei Naţionale de Prognoza, care a comunicat pentru perioada 2018-2020 un curs de schimb mediu lei/euro considerat constant, respectiv de 4,49 lei/euro).

Informaţii suplimentare

Potrivit analizei realizate de Ministerul Finanţelor, s-a constatat faptul ca deşi ponderea taxelor in preţul carburantului este sub nivelul mediu practicat in Uniunea Europeana, acest lucru nu este direct corelat cu preţul la pompa al benzinei şi motorinei. 

De exemplu, in luna iulie 2017, in Romania, ponderea taxelor in preţul la pompa era cea mai mica din Uniunea Europeana, respectiv 52% din preţul benzinei şi 50% din preţul motorinei, in condiţiile in care, in medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumuleaza 62% din preţul benzinei şi respectiv 57% din preţul motorinei. Si comparativ cu ţarile din regiune, ponderea taxelor in preţurile de piaţa ale carburanţilor este in prezent mai redusa in Romania.
Cu titlu de exemplu:
#Austria - ponderea taxelor in preţurile de piaţa: 60% in cazul benzinei şi 55% in cazul motorinei,
#Polonia - ponderea taxelor in preţurile de piaţa: 57% in cazul benzinei şi 54% in cazul motorinei
#Bulgaria - ponderea taxelor in preţurile de piaţa: 53% pentru benzina şi 51% pentru motorina.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.