PSD va plati televiziunile private din bani publici. Cu 15 milioane de euro!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.06.2015 18:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanţa de Urgenţa, unele masuri pentru susţinerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc şi difuzeaza emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public.

Guvernul a decis ca operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanţare in baza unei scheme de ajutor de stat al carui buget va fi in suma de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii acestuia.
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, insa va putea fi prelungita.

Schema de ajutor de stat se va elabora in conformitate cu legislaţia europeana in materie de ajutor de stat şi va fi aprobata prin Hotarare de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numarul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum şi procedura de acordare şi monitorizare.
Un capitol al actului normativ adoptat include masuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional.
Potrivit noilor reglementari, emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvenţe radio 174-230 MHz [banda VHF (very high frequency)], poate continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, atat pentru postul public de televiziune, cat şi pentru posturile private de televiziune ce emit in aceasta banda.

Continuarea emisiei in aceasta banda de frecvenţe radio este posibila in baza unui acord tehnic, eliberat de Autoritatea Naţionala pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii, cu respectarea urmatoarelor condiţii cumulative:
# nu produce interferenţe staţiilor de radiocomunicaţii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internaţionale la care Romania este parte;
#  nu beneficiaza de protecţie radio din partea staţiilor de radiocomunicaţii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internaţionale la care Romania este parte;
# la data intrarii in vigoare a prezentei legi, frecventele radio pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic in banda VHF sa fi fost deja alocate/repartizate.
De asemenea, drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016.

Dupa acest termen, utilizarea frecvenţelor radio pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune, este condiţionata de obţinerea unei licenţe de emisie in condiţiile legii.
Aceasta licenţa de emisie va fi valabila 9 ani şi va fi acordata in condiţiile prevederilor Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobata, cu modificari şi completari, prin Legea nr. 140/2012, cu modificarile şi completarile ulterioare.
Decizia privind continuarea temporara a emisiei pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvenţe radio 174-230 MHz, a fost luata avand in vedere ca implementarea reţelei de comunicaţii electronice necesara pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune in sistem digital terestru este intarziata.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.