PSD vrea sa puna botnita ziaristilor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.09.2014 18:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Mai multe organizaţii solicita Camerei Deputaţilor sa respinga modificarile aduse articolului 277 din Codul Penal de proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae.
Proiectul a trecut de Senat, prin aprobare tacita, deşi primise aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Senatului.

ActiveWatch, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie şi Centrul pentru Jurnalism Independent considera ca modificarea art. 277 vizeaza direct difuzarea de catre mass-media a informaţiilor din dosare si include nejustificat jurnaliştii printre subiecţii legii, aceştia riscand pedepse cu inchisoarea pentru difuzarea unor informaţii.
Organizaţiile susţin menţinerea variantei actuale a articolului 277, in care sunt enumerate categoriile de persoane carora li se aplica prevederile acestui articol ('martor, expert sau interpret').

Responsabilitatea pastrarii informaţiilor din dosare aparţine exclusiv persoanelor care au atribuţii in acest sens.
In momentul in care astfel de informaţii ajung la presa, decizia publicarii sau a nepublicarii lor revine exclusiv corpului editorial, in funcţie de evaluarea proprie.
Jurnaliştii au obligaţia profesionala de a oferi informaţii de interes public.

Articolul 277 pune in pericol dreptul profesional al jurnaliştilor de a proteja confidenţialitatea surselor.
Orice restrangere a acestui drept constituie un atac la dreptul cetaţenilor la libera informare.
Jurnaliştii au dreptul profesional de a publica inclusiv documente clasificate sau secrete de stat, atunci cand publicarea acestora serveşte unui interes public superior (ex: comiterea unei infracţiuni).

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, aplica un dublu standard atunci cand face referire la jurisprudenţa CEDO.
Pe de o parte, invoca rezonabil jurisprudenţa CEDO in favoarea libertaţii de exprimare atunci cand justifica modificarea articolului 276 (oferind protecţie jurnaliştilor care pun in discuţie modul in care sunt instrumentate anumite dosare), insa, pe de alta parte, ignora aceeaşi jurisprudenţa prin modificarile aduse articolului 277, restrangand jurnaliştilor dreptul de a publica informaţii şi/ sau opinii in legatura cu anumite dosare.

Organizaţiile semnatare cer sa se ţina cont in votul deputaţilor atat de normele internaţionale la care Romania a aderat, cat şi de contextul naţional, in care discutarea, expunerea actelor/ dosarelor de corupţie şi buna funcţionare a Justiţiei sunt de interes public major.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.