PUSCARIILE, prioritate nationala a Romaniei. GUVERNUL pregateste o noua FAVOARE pentru INFRACTORI!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.11.2016 21:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Avand in vedere situaţia de supraaglomerare cu care se confrunta sistemul penitenciar din Romania, Ministerul Justiţiei a pus in dezbatere publica proiectul de lege de modificare şi completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa.

Potrivit proiectului de lege, in calculul pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, şi executarea pedepsei in condiţii necorespunzatoare, astfel: pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in condiţii necorespunzatoare, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicata. In acest mod, masura reglementata depaşeşte cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensarii operand din oficiu, nefiind condiţionata de formularea unei cereri de catre persoana deţinuta.
Aceasta compensare se realizeaza in procedura liberarii condiţionate, toate condiţiile pentru acordarea acesteia urmand a fi examinate de comisia de liberare condiţionata din cadrul penitenciarului şi de catre instanţa.

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris, in intervalul 3-13 noiembrie 2016, pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Informaţii suplimentare

La data de 24 iulie 2012, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Curtea) a pronunţat o hotarare semi-pilot impotriva Romaniei in cauza Iacov Stanciu impotriva Romaniei, prin care a constatat incalcarea articolului 3 din Convenţie in ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, respectiv ca supraaglomerarea şi condiţiile necorespunzatoare de detenţie reprezinta probleme structurale ale sistemului penitenciar din Romania. Prin aceeaşi hotarare, fara a impune insa un termen pentru remedierea situaţiei, Curtea a considerat ca este necesara instituirea unui recurs intern care sa permita repararea efectiva a prejudiciilor suferite ca urmare a condiţiilor inadecvate de detenţie.

Guvernul Romaniei a adoptat, in 27 aprilie 2016, Memorandumul pentru aprobarea calendarului de masuri necesare imbunataţirii condiţiilor de detenţie şi a sistemului de probaţiune. De asemenea, in 30 iunie, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţionala a Penitenciarelor au adoptat Planul de Acţiune Sectorial pentru imbunataţirea condiţiilor de detenţie.
In perioada 26.07.2016 — 09.09.2016, Ministerul Justiţiei a declanşat un proces de informare şi consultare publica privind situaţia sistemului penitenciar din Romania, urmand ca, in urma propriei analize, sa adopte pana la sfarşitul lunii noiembrie, a.c., un pachet de masuri de reforma a sistemului penitenciar.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.