Razboiul Zilei: Procuror neprofesionist, prim-ministru profesionist? Sau viceversa?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.09.2015 15:48 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

La data de 18 septembrie 2015, in cadrul Adunarii Generale a Procurorilor, constituita la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, in legatura cu propunerile de modificare şi completare a Legii 303/ 2004, privind statutul judecatorilor şi procurorilor, republicata, a fost inclus pe ordinea de zi şi subiectul privind declaraţiile lansate in spaţiul virtual de catre premierul Romaniei.
Cu aceasta ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generala a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze daca afirmaţiile respective sunt de natura sa aduca atingere independenţei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Primul-ministru al Romaniei Ponta Victor-Viorel, pe un site de socializare a afirmat printre altele ca: ' (...) singura problema a ţarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand şi imaginand fapte şi situaţii neadevarate din urma cu 10 ani !'.
Declaraţia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre şefii ierarhici, sub aspectul legalitaţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedura Penala.

Astfel, afirmaţiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze şi sa aduca atingere instituţiei in care işi desfaşoara activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar.

In solicitarea adresata CSM, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie considera ca afirmaţiile denigratoare facute de primul ministru afecteaza reputaţia profesionala a procurorului care a instrumentat cauza cat şi a procurorilor abilitaţi sa se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse in dosarul respectiv — trimitere in judecata.

Aceste afirmaţii pun la indoiala obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cat şi probitatea morala şi profesionala a procurorilor care-şi desfaşoara activitatea in cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natura sa aduca o grava atingere independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.