Reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.06.2014 18:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurari sociale platite de catre angajator, masura care se va aplica incepand cu data de 1 octombrie 2014.
Astfel, potrivit proiectului de lege, se diminueaza cotele platite de angajatori in funcţie de condiţiile de munca pentru contribuţia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii dupa cum urmeaza:
# de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de munca;
# de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de munca;
# de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de munca şi pentru alte condiţii de munca.

Prin utilizarea sumelor relativ disponibilizate se vor asigura surse suplimentare pentru investiţii cu impact asupra creşterii economice. Totodata, se asigura condiţii pentru o imbunataţire a performanţelor de competitivitate ale sectorului privat, in condiţiile in care Romania devine mai competitiva prin costuri comparativ cu ţarile din jur.
Impactul bugetar estimat pentru aplicarea reducerii CAS pentru ultimul trimestru al acestui an este de 850 de milioane de lei. Pentru anul 2015, impactul bugetar al aplicarii acestei masuri este de 4,8 miliarde de lei.
Impactul aplicarii reducerii CAS va fi compensat pentru anul 2014 din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţa de sumele estimate. Astfel, sumele declarate de catre operatorii economici pentru taxa pe construcţii speciale este de 1449 mil. lei, iar la primul termen de plata s-au incasat 710,4 mil lei, in condiţiile in care s-a estimat ca in 2014 se vor incasa 488 de milioane de lei din impozitul pe construcţii.
In anul 2015, impactul aplicarii acestei masuri va fi compensat prin: creşterea veniturilor bugetare incasate de catre ANAF ca urmare a aplicarii masurilor de eficientizare a sistemului de colectare; imbunataţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizeaza recuperarea arieratelor fiscale inregistrate de contribuabilii mijlocii. De asemenea, modificarile survenite asupra Legii insolvenţei nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor.
Alte masuri de compensare a aplicarii reducerii CAS in 2015 vizeaza:
# Operaţionalizarea completa a Direcţiei Generale Antifrauda Fiscala;
# Dezvoltarea analizei de risc generalizata la nivelul intregii activitaţi de administrare fiscala, in baza informaţiilor de natura fiscala despre contribuabili, precum şi dezvoltarea aplicaţiilor informatice in vederea efectuarii de analize ale rezultatelor acţiunilor de inspecţie fiscala, in scopul confirmarii criteriilor de risc şi a furnizarii de informaţii pentru analizele de risc viitoare;
# Intensificarea verificarilor la persoanele fizice cu averi mari, conform Codului de procedura fiscala, şi relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori catre contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din strainatate;
# Intarirea controlului vamal;
# Continuarea simplificarii accesului contribuabilului la propriul dosar fiscal prin crearea posibilitaţii de accesare a informaţiilor privind propriile obligaţii fiscale (S.M.S., e-mail) şi a plaţii electronice a acestora (card, S.M.S.) catre Trezorerie;
# Continuarea simplificarii declaraţiilor fiscale precum şi dezvoltarea declararii electronice;
# Implementarea procedurilor şi dezvoltarea unui sistem informatic pentru realizarea schimbului automat de informaţii cu statele membre UE incepand cu anul 2015 in conformitate cu prevederile Directivei 2011/16/UE.
# Creşterea pe termen mediu a obligaţiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economica determinate de aceasta masura, ce decurg din creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de munca.

Anterior dezbaterii şi adoptarii de catre Guvern, proiectul de lege a fost suspus consultarilor in Comisia de Dialog Social şi in CES.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.