Reducerea rezervei de lichiditate in valuta a statului

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 25.07.2012 13:16 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministerul Finanţelor Publice precizează că statul român şi-a asumat faţă de organismele internaţionale (FMI, UE şi BM) constituirea unei rezerve financiare în valută (buffer) până la valoarea echivalentă necesarului de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice pentru circa 4 luni. 

Asumarea acestei constituiri s-a facut în baza consultărilor comune cu aceste organisme materializate în Scrisorile suplimentare de intenţie şi ale Memorandumurilor de înţelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative în conformitate cu legislaţia în vigoare. Scopul declarat al elaborării acestor documente este îmbunătăţirea managementului datoriei publice şi evitarea presiunilor sezoniere în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale.
Rezerva financiară (buffer-ului) în valută la sfârşitul lunii aprilie 2012 a fost următoarea: 3,1 mld Euro şi 2,3 mld USD, rezultând un echivalent în euro (calculat la paritatea euro - dolar de 1,32) de 4,9 mld euro.
Din această rezervă, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un împrumut extern emis în euro în 2002, a cărui valoare era de 0,7 mld. euro, la care s-a adăugat dobânda aferentă în valoare de 0,06 mld. euro. Totodată, în perioada mai - iulie 2012 Ministerul Finaţelor Publice a rambursat în lei titluri ajunse la scadenţă în valoare de aproximativ 13,1 mld. lei în contextul în care emisiunile pe piaţa internă au totalizat aproximativ 6,6 mld. lei.
În urma operaţiunilor de schimb valutar efectuate din bufferul de valută, cât şi alimentărilor în valută ale acestuia, la data de 24 iulie 2012 soldul rezervei valutare era de cca 3,3 mld euro.
Diferenţa de aproximativ 0,85 mld. euro a fost utilizată pentru contracararea tendinţei de creştere a randamentelor pe piaţa primară a titlurilor de stat datorată situaţiei tensionate de pe plan internaţional, a celei aferente structurii lichidităţii din sistemul bancar românesc, precum şi a contextului intern. Această utilizare a fost facilitată de aprobarea liniei de credit în valoare de 1 mld. EUR de către Consiliul Director al BIRD în cursul lunii iunie 2012, care este considerată de instituţiile financiare intenaţionale drept componentă a rezervei financiare la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice. Prin urmare, resursele disponibile se află la acelaşi nivel pe care-l înregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar dacă structura acestora este diferită faţă de acel moment.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.