Reglementari pentru selectia managerilor privati in intreprinderile publice

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.11.2011 21:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă care creează condiţiile selecţiei managerilor privaţi în întreprinderile publice, într-un context mai larg al extinderii principiilor guvernanţei corporative la societăţile de stat, a anunţat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul şedinţei Executivului. Actul normativ se aplică companiilor naţionale, societăţilor naţionale, societăţilor comerciale cu capital majoritar sau integral de stat ori deţinut de unităţi administrativ-teritoriale, precum şi regilor autonome înfiinţate de stat sau unităţi administrativ-teritoriale.

“Adoptarea proiectului de către Guvern reprezintă implementarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat prin Scrisoarea de Intenţie cu FMI şi asigură integrarea, în legislaţia românească, a principiilor Organizaţiei de Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat. Prin aplicarea acestei norme, vom avea management privat în toate companiile de stat”, a declarat ministrul Justiţiei.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, într-o primă etapă, în aproximativ o lună de la intrarea în vigoare a actului normativ, întreprinderile publice care au o cifră de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 şi peste 1.000 de angajaţi, vor începe procedurile de selectare a primilor administratori şi manageri privaţi. Ulterior, pe măsură ce expiră contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicată pentru selectarea noilor candidate.
Etapele selecţiei sunt următoarele:
• Adunarea Generală a Acţionarilor decide iniţierea unei proceduri de selecţie a administratorilor executivi şi neexecutivi (în cadrul primei etape, selecţia este internaţională);
• După convocarea Adunării Generale, se vor selecta experţi independenţi, specializaţi în recrutare resurse umane, care vor sprijini întreprinderile publice în realizarea unei selecţii obiective, transparente şi profesioniste;
• Urmează publicitatea anunţului de selecţie a administratorilor/managerilor şi evaluarea candidaţilor;
• După selecţia lor, în aceste companii supuse aplicării ordonanţei, se va convoca din nou Adunarea Generală a Acţionarilor pentru numirea administratorilor selectaţi şi încheierea contractelor de administrare.
Ministrul Cătălin Predoiu a apreciat că întreaga procedură de selecţie va dura între trei şi cinci luni. “În urma procedurii, vom avea practic în toate companiile supuse aplicării ordonanţei management privat”, a explicat ministrul Justiţiei.
De asemenea, răspunzând unei întrebări, ministrul Justiţiei a menţionat că numărul întreprinderilor publice la care va fi selectat managementul privat, în prima etapă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern, va putea fi determinat după ce ministerele vor face evaluări ale societăţilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea acestora prin raportare la criteriile prevăzute de Ordonanţă.
Ulterior, selectarea administratorilor/managerilor va continua şi la celelalte societăţi pe măsura vacantării poziţiilor sau după evaluarea evantualelor costuri suplimentare pe care le-ar presupune revocarea mandatelor în curs.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.