Reguli mai stricte pentru utilizarea unor substante chimice in fabricarea jucariilor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.04.2015 13:10 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a adoptat o Hotarare care introduce limite specifice pentru substantele chimice utilizate in fabricarea jucariilor destinate copiilor mai mici de 36 de luni.
Masura are scopul de a introduce conditii suplimentare de protectie a sanataţii copiilor, prin stipularea unor reguli mai stricte de utilizare, in fabricarea jucariilor, a unor substanţe chimice considerate nocive asupra sanataţii.

Astfel, a fost limitata cantitatea folosita la fabricarea jucariilor pentru patru substanţe chimice asupra carora unele studii şi evaluari facute la nivel european au aratat faptul ca utilizate in concentraţii mari, prezinta riscuri pentru sanatatea copiilor.  
Actul normativ transpune in legislaţia naţionala Directiva 2014/79/UE a Comisiei, Directiva 2014/81/UE a Comisiei si Directiva 2014/84/UE a Comisiei de modificare a Directivei nr. 2009/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranta jucariilor.
Actul normativ a fost analizat in cadrul grupului de lucru de experti din Romania format din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, ai Asociatiei de Standardizare din Romania si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Substanţele a caror utilizare a fost limitata pentru a asigura o protecţie suplimentara a sanataţii copiilor sunt:

TCEP (conţinut limita de 5 mg/kg) - fosfat de tris (2-cloretil) – Raportul Uniunii Europene de evaluare a riscurilor privind TCEP (European Union Risk Assessment on TCEP) arata ca aceasta substanţa migreaza uşor şi atunci cand este ingerata duce la toxicitate in rinichi, ficat şi creier, provocand deteriorarea sanataţii, prezentand riscul de a produce cancer.
Raportul de evaluare a riscurilor arata, de asemenea, ca, incepand cu 2001, producţia de TCEP in UE a incetat.
Utilizarea sa in UE a scazut, aceasta substanţa fiind inlocuita progresiv cu alte substanţe ignifuge.
Cu toate acestea, prezenţa acestei substanţe in jucarii nu poate fi exclusa deoarece intre jucariile disponibile pe piaţa UE sunt şi cele importate, fiind fabricate in afara UE.
TCPP (conţinut limita de 5 mg/kg ) fosfat de tris(2-cloro-1-metiletil) şi TDCP (conţinut limita de 5 mg/kg ) fosfat de tris[2-cloro- 1-(clormetil)etil] – aceste substanţe sunt inlocuitori ai TCEP, care au aceleaşi proprietaţi fizico-chimice.
Urmare a analizelor facute la nivel european, s-a ajuns la concluzia ca este necesara limitarea folosirii acestor substante in procesul de fabricare a jucariilor, avand in vedere riscurile asupra sanatatii.
Bisfenol A (conţinut limita de 0,1 mg/l) – Aceasta substanţa a fost amplu evaluata in 2003 şi in 2008, in temeiul Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului.   
Ultimul raport de evaluare a riscurilor - „Updated European Union risk assessment Report 4,4 ′ -isopropylidenediphenol (bisphenol-A)” a constatat, printre altele, faptul ca substanţa bisfenol A are o acţiune de modulare a activitaţii endocrine intr-o serie de teste de screening in vitro şi in vivo, şi a concluzionat ca erau necesare cercetari suplimentare pentru a soluţiona incertitudinile privind potenţialul substanţei bisfenol A de a produce efecte adverse asupra dezvoltarii, la doze mici.
Cu toate acestea, un nivel inalt de protectie a copiilor impotriva riscurilor cauzate de substanţele chimice din jucarii, in funcţie de nevoile speciale ale copiilor,  justifica incorporarea limitei de migrare de 0,1 mg/l pentru bisfenol A in Directiva 2009/48/CE.
Aceasta limita este preluata şi in legislaţia naţionala prin adoptarea acestui act normativ.
Efectele substanţei bisfenol A se afla in curs de evaluare in cadrul forurilor ştiinţifice, inclusiv al Autoritaţii Europene pentru Siguranţa Alimentara.
De asemenea, actul normativ stabileşte ca o alta substanţa – nichelul – poate  fi utilizata doar in jucarii si componente ale jucariilor confecţionate din oţel inoxidabil, precum şi in componente ale jucariilor destinate a fi conductoare de curent electric.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.