Rentele lunare acordate veteranilor de razboi, majorate cu 75 la suta...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.04.2015 14:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a decis majorarea rentelor lunare acordate veteranilor de razboi cu 75 de procente faţa de valoarea aflata acum in plata, printr-o Ordonanţa de Urgenţa adoptata in şedinţa din 29 aprilie, data la care Romania marcheaza Ziua Veteranilor de Razboi.
Majorarea aprobata de Executiv va intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2015.

Veteranii de razboi au dreptul la rente lunare acordate in funcţie de importanţa ordinelor şi medaliilor conferite.
Cuantumul acestora se raporteaza la solda de grad a unui sublocotenent, fiind cuprins intre 148 de lei şi 296 de lei, cu exceptia celor sapte veterani de razboi Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul, ale caror rente lunare ajung la 850 de lei.
Potrivit legislaţiei in vigoare, pe langa rentele lunare mentionate, veteranii de razboi au dreptul la un spor de front, stabilit in raport cu durata participarii la razboi.
Prin actul normativ adoptat se dubleaza acest spor pe care il primesc invalizii si veteranii de razboi pentru primul an de participare pe front, potrivit Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi vaduvelor de razboi.
De asemenea, actul normativ adoptat va crea cadrul legal pentru avansarea onorifica in grad a veteranilor de razboi, fara a mai fi condiţionaţi de ziua de 9 Mai, Ziua Victoriei.
Legislaţia in vigoare permitea avansari onorifice in grad a veteranilor de razboi exclusiv cu ocazia Zilei Victoriei.  
Avand in vedere ca anul acesta se implinesc 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ordonanţa de Urgenţa a fost adoptata de Guvern si in contextul in care anul 2015 a fost declarat „Anul veteranilor de razboi”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.