Asta-i ROMANIA 2017: 8,6% dintre COPIII din MEDIUL RURAL merg la culcare FLAMANZI!!!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.03.2017 14:31 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Deşi Romania a facut uşoare progrese in ceea ce priveşte reducerea riscului saraciei şi excluziunii sociale (de la 44,2% in 2008 la 40,2% in 2014), ramane in fruntea ţarilor UE in ceea ce priveşte riscul saraciei şi excluziunii sociale.
Conform ultimelor date Eurostat, in Romania, procentul celor in risc de saracie era in 2014 (de 40,2%), cu aproape 20% peste media europeana.

Cel mai expuşi saraciei sunt copiii, iar datele din 2014 plaseaza inca Romania pe primul loc in ţarile UE, cu un risc al saraciei de 51% pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-17 ani.
Numarul copiilor aflaţi in risc de saracie in Romania este aproape dublu comparativ cu media europeana; de asemenea inregistram cea mai mare diferenţa intre rata riscului de saracie şi excluziune sociala
pentru copii şi cea pentru adulţi (12,3%, in creştere cu un procent faţa de 2011) comparativ cu celelalte tari europene).

Un sfert dintre copii nu au acces permanent la servicii medicale...

... medicul din comunitate fiind prezent doar 2-4 zile pe saptamana, se spune in Raportul Bunastarea copilului din mediul rural 2016, realizat de Fundaţia World Vision Romania.
Doar jumatate din copiii sub 5 ani au avut bilanţul anual facut in ultimul an, iar 15% dintre copii nu au primit vaccinurile recomandate de Ministerul Sanataţii, procentul fiind mai ridicat pentru copiii care provin din familiile care au declarat ca nu pot asigura cel puţin doua mese pe zi.
Aceasta situaţie ridica probleme din perspectiva prevenirii imbolnavirilor, chiar in condiţiile in care 55% din copii au primit supliment de fier şi 87% vitamina D, in creştere faţa de 2014.
Creşte procentul copiilor bolnavi care sunt consultaţi şi trataţi de medic, la 92%.

In schimb, este ingrijorator şi in creştere faţa de 2014 procentul copiilor 12-18 ani care declara ca fumeaza (9%) şi a celor care consuma alcool, ajungand la baieţii in jurul varstei de 15 ani de aproape 40% .

Se menţine decalajul rural/urban in ceea ce priveşte egalitatea de şanse pentru educaţie.
15% dintre copiii din rural petrec o ora sau mai mult intre casa şi şcoala, 16% dintre copii se simt intotdeauna sau uneori trataţi diferit faţa de ceilalţi copii din clasa, iar 40% muncesc in gospodarie peste 2 ore pe zi si 12,5% dintre ei sunt intotdeauna sau uneori obosiţi la şcoala.
Scad performanţele copiilor la testul de citire şi inţelegere a textului citit cu 2,68% faţa de 2014 (cand valoarea indicatorului a fost de 71,5%) si nu se inregistreaza nici un salt calitativ la copiii de clasa a V-a faţa de cei de clasa a IV-a.
Performanţele copiilor care provin din familii sarace sunt mai scazute faţa de a celorlalţi copii. Cercetarea a scos in evidenţa existenţa unei legaturi semnificative intre condiţiile de viaţa ale copiilor, performanţele şcolare şi nivelul satisfacţiei faţa de şcoala, copiii cu performanţe şcolare mai reduse provenind in mai mare masura din familii cu condiţii de viaţa nesatisfacatoare si cu satisfacţie scazuta faţa de şcoala.
Se reconfirma ca abandonul şi absenteismul sunt mai des intalnite la copiii care provin din familii sarace.

Continua sa existe la nivelul comunitaţilor rurale, un numar mare de copii care se confrunta cu dificultaţi majore in ceea ce priveşte un nivel de trai decent.

12,6% dintre copiii intervievaţi, spun ca mananca uneori sau intotdeauna mai puţin de doua mese pe zi, 8,6% ca merg la culcare flamanzi, 8,0% nu au niciodata sau uneori rechizite şcolare.
Intr-o situaţie dificila sunt şi copiii cu dizabilitaţi din rural (3,1%) sau provenind din familii foarte sarace, fara un venit stabil (22,7%), cu venituri provenite doar din alocaţii (29,2%) sau din familii in care nici un adult (nu numai parinţii) nu are un venit stabil (16,7%).
28,4% dintre parinţii copiilor cu dizabilitaţi spun ca nu merg cu copilul la nici un serviciu de recuperare si doar 35,8 % spun ca merg cu copiii la recuperare in reşedinţa de judeţ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.