ROMANIA. 68.042 MULTINATIONALE controlate din STRAINATATE, 152 controlate din interior...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.04.2017 11:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In Romania, in anul 2015, au fost identificate 73.663 grupuri de intreprinderi, din care 5.469 de grupuri de intreprinderi rezidente si 68.194 de grupuri de intreprinderi multinationale (152 controlate din interior, respectiv 68.042 controlate din strainatate).

In anul 2015, din totalul grupurilor de intreprinderi identificate in Romania aproximativ 9% erau rezidente, peste 90% dintre acestea fiind constituite din doua sau trei unitaţi legale.
Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in domeniul comertului, constructiilor sau industriei prelucratoare.
In anul 2015, repartizarea grupurilor de intreprinderi din Romania pe activitati economice, la nivelul sectiunilor CAEN Rev.2, arata ca majoritatea acestora activeaza in:
- sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 34% din totalul grupurilor de intreprinderi;
- sectiunea F - Constructii - 11% din totalul grupurilor de intreprinderi;
- sectiunea C - Industria prelucratoare - 11% din totalul grupurilor de intreprinderi;
- sectiunea M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 9% din totalul grupurilor de intreprinderi.
- sectiunea L - Tranzactii imobiliare - 8% din totalul grupurilor de intreprinderi.

Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza preponderent in cadrul urmatoarelor sectiuni: G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 20%, S – Alte activitaṭi de servicii – 17%, M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 12%, C - Industria prelucratoare - 10% si F - Constructii - 10%.

Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta ṣi Italia.

In anul 2015, din totalul grupurilor de intreprinderi multinaṭionale straine identificate in Romania, 14723 sunt grupuri controlate de persoane juridice straine, iar 53319 sunt grupuri controlate de persoane fizice straine.
Rezultatele anului 2015 indica faptul ca, in functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,0%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (10,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,5%).
In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in sectiunea C - Industria prelucratoare (9,1%), in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor (2,6%), in sectiunea K - Intermedieri financiare si asigurari (1,8%) si in sectiunea A - Agricultura (1,1%).
In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Franṭa, 4,0% se regasesc in sectiunea C - Industria prelucratoare, 3,2 % in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor.
Subgrupurile de intreprinderi controlate din Italia domina in sectiunea C - Industria prelucratoare (6,6%).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.