Romania: 698 cazuri noi de infectie cu HIV/SIDA in anul 2015. Si 168 decese...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.03.2016 15:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş' a comunicat datele statistice pentru anul 2015 privind incidenta HIV/SIDA in Romania.

Conform monitorizarilor, in judeţul Ilfov au fost depistate cele mai multe cazuri de infecţie cu acest tip de virus — 280 de persoane, iar cele mai puţine in judeţul Covasna — un singur caz.
Din numarul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27% sunt femei, iar 73% barbaţi.

Deşi calea de transmitere cea mai des intalnita continua sa fie cea heterosexuala (peste 50% dintre cazuri, in scadere faţa de anul 2007 cand procentul se ridica la aproape 78%), consumul de droguri injectabile reprezinta calea de transmitere cu cea mai ingrijoratoare evoluţie din ultimii ani.

Daca in anul 2010 rata de infecţie cu HIV se situa sub procentul de 3%, in numai doi ani cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au inmulţit pana la 30%.
Cu toate ca, in prezent, valoarea procentului de transmitere a HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasa a scazut la 20%, medicii specialişti atrag atenţia asupra riscurilor şi efectelor nocive la care se expun persoanele din aceasta categorie, in special tinerii cu varste cuprinse intre 25 — 34 de ani.

Marijuana şi etnobotanicele, tipurile de droguri cel mai des folosite de consumatorii infectaţi cu HIV

Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii de droguri seropozitivi, in anul 2015.
30% dintre aceste persoane consuma marijuana, substanţa care face parte din categoria drogurilor uşoare şi care dauneaza memoriei şi capacitaţii de concentrare.
Al doilea cel mai consumat tip de drog sunt etnobotanicele — intr-un procent de 20%, droguri sintetice cu nenumarate efecte, dintre care apariţia halucinaţiilor, atacurile de panica sau comportamentul agresiv.

168 decese cauzate de SIDA in 2015

La nivel naţional, din cele 698 de cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA identificate in anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV şi 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. De asemenea, din numarul total de pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA, in cursul anului 2015, s-a inregistrat un numar de 168 decese.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.