Romania are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor in UE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.01.2012 16:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Datoria externă totală a României a atins 96,88 miliarde euro în luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decât anul trecut (Grafic 1). Pentru anul 2012 prognozele indica o datorie externa totala de 101,53 miliarde euro,spune Andreea Paul-Vass, consilier de stat al primului ministru, într-o analiză publicată pe blogul personal.

Polonia a angajat o datorie externă de peste 2,5 ori mai mare decât a României, în timp ce Ungaria are o datorie externă cu 40% mai ridicată faţă de cea a ţării noastre. Deşi în creştere, România are cea mai mică valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/loc, fata de 4.810 euro/loc în Bulgaria sau 7.002 euro/loc în Polonia) intre statele membre ale UE.


o Peste jumătate din datoria externă totală este angajată de sectorul privat. În luna noiembrie 2011, valoarea sa a atins 56,2 miliarde euro, adică 58% din datoria externă totală. Datoria externă privată a cunoscut o uşoară diminuare la sfârşitul anului 2009, însă de atunci a revenit pe un trend ascendent. Totuşi, ritmul de creştere rămâne inferior celui înregistrat înainte de anul 2008. Datoria privatăeste suportată strict de cei care au contractat-o şi nu antrenează obligaţii pentru stat decât în situaţii excepţionale (de pildă, cazurile de salvare a sistemului bancar).
o Datoria externă publică totală se ridică la 22,2 miliarde euro la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut, adică 23% din datoria externă totală. Volumul său s-a dublat în anul 2011 faţă de valoarea de acum patru ani. Valoarea însumeazădatoria publică directă, datoria public garantată pe termen mediu şi lung şi datoria publică externă pe termen scurt.
o Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor au crescut constant, ajungând la 8,4 miliarde euro în luna noiembrie, adică 8,7% din datoria externă totală.
o Împrumuturile angajate de la FMI care intră în rezerva BNR sunt parte componentă a datoriei externe totale. Valoarea acestora se ridică la 10,05 miliarde euro în luna noiembrie a anului trecut, faţă de 5,7 miliarde euro în anul 2009.

Decalajul dintre ritmul de creştere a datoriei externe şi a PIB-ului s-a îngustat substanţial, atât ca dinamică anuală, cât şi ca nivel raportat pe locuitor (graficele 2 şi 3).

Serviciul datoriei externe, adică plăţile de efectuat în anul 2011 pentru achitarea ratelor scadente, a dobânzilor şi a altor cheltuieli aferente împrumuturilor externe, s-au ridicat la 34,9 miliarde euro în noiembrie 2011. Serviciul datoriei externe a atins maximul de 49 miliarde euro în anul 2009, după care s-a înscris pe un trend descendent. Valoarea actuală este cu aproape o treime mai mică decât în urmă cu doi ani (Grafic 4).
Rezervele internaţionale ale României, reprezentând atât valute, cât şi aur, au fost de 36,02 miliarde euro la sfârşitul lunii noiembrie 2011, capabile să acopere serviciul datoriei externe. Volumul rezervelor internaţionale ale României acoperea 7,4 luni de importuri de bunuri şi servicii la sfârşitul aceleiaşi luni. Ultimele informaţii ale BNR indică o creştere a volumului rezervelor internaţională cu 1,23 miliarde euro, astfel că la sfârşitul anului 2011 valoarea lor se situa la 37,25 miliarde euro.

România se menţine între ţările fruntaşe ale UE în privinţa datoriei publice şi a creşterii PIB. În anul 2011, datoria publică a atins 34% din PIB, ceea ce ne poziţionează pe locul 4 între ţările UE cu cele mai mici datorii publice, potrivit Comisiei Europene. Avem a 10-a cea mai mare creştere economică din UE pe anul 2011, de 2,5%, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză şi a ultimelor informaţii ale Comisiei Europene.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.