ROMANIA, CONDAMNATA din nou la CEDO. BATRAN luat de POLITISTI de acasa si BATUT la SECTIE. PROCURORII si JUDECATORII i-au acoperit!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.01.2018 14:30 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Victor Stanciu, 60 de ani, a fost saltat de acasa de doi poliţişti de la Secţia 19, dus la poliţie şi batut deoarece n-a vrut sa se legitimeze. Justiţia romana a refuzat sa-i faca dreptate pe motiv ca nu a fost batut aşa de rau incat sa se incadreze la ceea ce CEDO numeşte „tortura”. CEDO a fost de alta parere.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat azi Romania pentru inca un cetaţean batut de poliţie. Victor Stanciu vs. Romania (70040/13) a ajuns la CEDO in 2013, dupa ce justiţia romana a considerat ca tratamentele degradante pe care poliţia le-a aplicat cetaţeanului sunt acceptabile, daca acesta se opune incatuşarii.

Faptele: batut şi trimis acasa ca sa nu faca mizerie in secţie

O vecina l-a reclamat la poliţie pe Victor Stanciu pentru ca işi scosese pe holul blocului nişte lucruri din casa, in timp ce zugravea. Deşi nu avusese loc nicio altercaţie intre vecini, in seara zilei de 11 decembrie 2011 doi poliţişti de la Secţia 19 i-au batut in uşa domnului Stanciu, care dormea la acel moment. Cand le-a deschis, poliţiştii i-au cerut direct sa se legitimeze, fara sa se prezinte ei inşişi şi fara sa-i spuna ce cauta la uşa lui.

Pentru ca nu i s-a spus de ce trebuie sa se legitimeze, Stanciu a indraznit sa le raspunda poliţiştilor cu un „altadata”, ceea ce i-a infuriat pe aceştia. L-au culcat la pamant şi incatuşat, ca sa-l duca la poliţie.  Speriata de agresivitatea poliţiştilor, concubina domnului Stanciu i-a cautat actele şi le-a dat poliţiştilor: cartea de identitate, talonul de pensie de handicap, legitimatia de revolutionar. Poliţiştii au luat şi actele, şi pe Victor Stanciu la secţie. Conform declaraţiilor reclamantului, poliţiştii l-au batut pe holul secţiei de poliţie cu pumnii, picioarele şi cu bastonul, in aproape toate zonele corpului, timp de zece minute. Din cauza durerilor, omul a facut pe el. In bataie i-au distrus telefonul şi i-au rupt hainele de pe el.

Dupa ce l-au batut, poliţiştii l-au lasat intr-o camera şi au plecat. Victor Stanciu povesteşte ca s-a dus la ofiţerul de serviciu, cu greu, şi i-a cerut voie sa mearga la baie. Vazand ca facuse pe el, ofiţerul i-a spus: „mai bine pleci acasa decat sa faci mizerie in sectie”.

A ajuns la Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici” unde s-a constatat ca urmele de violenta de pe corpul sau „ar fi putut fi produse prin lovire cu un corp dur” şi ca necesita 4-5 zile de ingrijiri medicale.

Ancheta şi procesul: victima e de vina ca n-a fost cuminte

Victor Stanciu a facut reclamaţie impotriva poliţiştilor,  insa dupa o ancheta sumara, facuta tot de poliţişti, şi cu o intarziere de zece luni de la data faptei, procurorul a decis neinceperea urmaririi penale a celor doi. Ancheta s-a bazat pe declaraţiile identice ale poliţiştilor şi pe o marturie inutila a unui vecin, care susţine ca nu a fost batut la incatuşare, insa vecinul respectiv nu a fost martor la bataia din secţie. In declaraţii se spune ca Victor Stanciu ar fi cunoscut ca o persoana violenta care consuma alcool, lucruri ce nu au fost probate in niciun fel de poliţie sau parchet şi care oricum nu ar justifica violenţa poliţiei. Chiar şi in procesul verbal de contravenţie, prin care Victor Stanciu a fost amendat cu 100 de lei de poliţişti, scrie doar ca „a refuzat sa furnizeze date necesare pentru a i se stabili identitatea”. Nimic despre agresivitatea victimei.

Considerand ca nimic din comportamentul sau nu a justificat violenţa poliţiştilor, Victor Stanciu i-a dat in judecata. La fel ca şi ancheta, nici instanţa nu a dorit sa clarifice misterul loviturilor cu un corp dur de pe corpul victimei, menţionate in certificatul medico-legal. Procurorul de şedinţa şi judecatorul nu au negat ca poliţiştii au folosit forţa, insa au considerat-o justificata in condiţiile in care cetaţeanul s-a opus incatuşarii.

In motivarea instanţei se spune chiar ca urmele de pe corpul lui Victor Stanciu ar fi cauzate de caderea acestuia in timpul incatuşarii şi ca „Pentru existenţa infracţiunii de tortura faptele trebuie sa aibe o anumita intensitate şi durata pentru a putea constitui elementele infracţiunii prevazute de art. 267 ind.1 Cod penal, ceea ce nu este cazul in prezenta cauza”.

Ce spune CEDO

Victor Stanciu s-a adresat CEDO in 2013 şi a fost reprezentat de APADOR-CH prin avocata Nicoleta Popescu. El a reclamat incalcarea articolului 3 din Convenţie (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante) şi a articolului 13 (lipsa unei anchete efective) intrucat in dreptul intern romanesc nu exista o modalitate juridica eficienta prin care reclamantul sa se poata plange impotriva soluţiei unui procuror. In cazul Stanciu, ca şi in altele similare, niciun poliţist nu a fost gasit vinovat pentru tratamentul inuman aplicat.

In decizia publicata astazi, CEDO aminteşte ca in astfel de situaţii, dovedirea faptelor cade in sarcina statului, şi ca nici ancheta, nici procesul in cazul Stanciu nu au reuşit sa faca asta. Concret, CEDO spune ca ancheta, facuta mult prea tarziu, nu demonstreaza ca reclamantul ar fi fost violent in vreun fel, ci doar nerespectuos faţa de poliţişti, nu detaliaza ce proceduri concret au folosit poliţiştii ca sa-l imobilizeze pe reclamant, nu lamureşte in ce fel s-au produs totuşi urmele de lovituri cu un corp dur, descoperite de medici. CEDO considera ca a fost violat articolul 3 din Convenţie, ca tratamentele aplicate lui Victor Stanciu de catre poliţişti se incadreaza la tortura şi tratamente inumane şi degradante, şi ca in acest caz statul nu a facut o ancheta efectiva pentru a descoperi şi pedepsi vinovaţii.

Statul roman va trebui sa-i plateasca lui Victor Stanciu despagubiri in valoare de 9000 de euro, plus cheltuielile de judecata.

Nicoleta Popescu, avocat APADOR-CH

Abuzuri ale forţelor de ordine. Cateva dintre „realizarile” poliţiei din ultimii 20 de ani:

1996 – Gabriel Carabulea – torturat de poliţie, omorat, Romania condamnata la CEDO
2000 – Mugurel Soare – impuşcat in cap de un poliţist de la Secţia 10 pentru ca fugea pe strada. Romania condamnata la CEDO
2007 – Şerban Marinescu – batut in Secţia 22 de poliţie pentru ca a avut o neinţelegere cu un taximetrist
2008 – Florian Voda – batut de poliţişti pentru ca i-a intrebat de ce legitimeaza oamenii fara motiv 2009 – Sorin Parvu – impuşcat in cap de poliţişti, fiind confundat cu altcineva
2010 – Florin Urzica – batut pe strada de poliţişti de la Secţia 9
2011 – George Dan Balan – omorat in sediul Secţiei 7 Poliţie
2013 –Ion Cucaila – batut de doi poliţişti şi un jandarm, şi abandonat pe strada.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.