Romania, corigenta UE la coruptie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.12.2011 12:34 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) clasează România pe locul 75 din 183 de state analizate, cu un scor de 3,6 puncte din 10.

Cu acest punctaj România este din nou corigentă, ocupând un loc 25 între cele 27 de state ale Uniunii Europene, fiind urmată doar de Grecia (3,4) şi de Bulgaria (3,3), ţări în care nemulţumirea cetăţenilor a degenerat în violenţe.
Din păcate situaţia corupţiei din România, - semnalata permanent de presă, monitorizată de Comisia Europeană şi suportată de cetăţeni a depăşit de mult nivelul îngrijorător şi a devenit alarmantă. În absenţa unei schimbări imediate de atitudine din partea decidenţilor politici, toţi ceilalţi actori, oricât ar încerca să fie de activi, rămân martorii şi victimele flagelului modern reprezentat de corupţie, prin care reprezentanţi aleşi democratic pot să ruineze o naţiune liberă si posibil prospera.
Manifestarile de coruptie sunt atât de profund întipărite în viaţa de zi cu zi încât legile şi mecanismele anticorupţie adoptate şi aflate în vigoare au încă un impact mic. Iar voinţa politică pare să fie acum doar una pe hârtie. Strategii sunt redactate, legi adoptate, instituţii înfiinţate, toate ca să prevină, să combată şi să sancţioneze corupţia. Insa dupa cum arata si ultimul indice de perceptie a coruptiei, rezultatele sunt negative - tendinta fiind inversa in loc sa fie pozitiva. . Incompatibilităţile, conflictele de interese, traficul de influenţă la nivelul legislativului şi executivului, politizarea, nepotismul, mita la nivelul administraţiei publice şi instituţiilor de control, toate acestea trebuie eliminate. Iar posibilitatea ca situaţii similare să reapară trebuie prevenită prin luarea unor decizii mature şi curajoase, prin adoptarea şi implementarea imediată a unor politici publice realiste şi integrate.
Românii sunt dezamăgiţi de lipsa de eficientă a autorităţilor în a-i proteja de corupţie, fie că este abuz de resurse publice, luare de mită sau luare a deciziilor în mod secret, dar şi de lipsa de eficienţă în a descoperi şi sancţiona corupţia existentă.
Transparency International Romania solicită Guvernului să adopte grabnic Strategia Naţională Anticorupţie şi să depună toate eforturile necesare pentru a asigura funcţionalitatea mecanismelor de punere în aplicare şi monitorizare. Totodată solicităm tuturor partidelor parlamentare, şi nu numai, să dea dovadă de maturitate politică şi să ofere sprijin în aplicarea Strategiei. Atragem atenţia că un document de strategie de naturaşi amploarea acestuia nu are culoare politică, ci este un angajament naţional care trebuie să aibă continuitate între diferitele mandate, pentru atingerea impactului dorit. De asemenea, adoptarea unei strategii anticorupţie nu este o insignă cu lauri, ci un act de normalitate al oricărui Guvern.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.