Romania e pe punctul sa decoleze si politicul e cea mai mare problema a ei

Scris de Costin Stefan | Publicat in 13.08.2015 21:34 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

# Interviu cu Adrian Stanciu, fondator şi membru al Grupului de Iniţiativa Naţionala al Partidului M10

Adrian Stanciu are expertiza in schimbarea si managementul organizational si este membru fondator al Asociatiei Erudio. A creat, dezvoltat si livrat programe de training in domeniul managementului pentru companii multinationale si locale din diferite domenii: IT, telecomunicatii, bancar.
Este absolvent de master al Universitatii Tehnice din Bucuresti. A predat numeroase teme in cadrul unor programe de business derulate de universitati din Romania si din strainatate, cursuri de managementul schimbarii la Universitatea din Ottawa si la MBA-ul Romano-Canadian si de Managementul schimbarii si comportament organizational la CEO Business School. Are experienta in pozitii de conducere in companii multinationale si a dezvoltat afaceri de succes in domenii precum training si consultanta, servicii financiare, IT.

Reporter: Sunteti, alaturi de Monica Macovei si Adrian Papahagi, unul dintre cei care au fondat Partidul M10, recent inregistrat in Registrul Partidelor Politice. Acum mai bine de zece ani faceati parte din grupul care lansa prima structura politica de la firul ierbii, asa cum anuntati atunci infiintarea Uniunii pentru Reconstructia Romaniei (URR). N-a fost un succes. Ce v-a determinat sa reveniti in politica ?
Adrian Stanciu: Cred ca am o aplecare speciala catre cauze carora nimeni nu le da speranţe. Glumesc ! Am revenit pentru ca mi se pare ca Romania are nevoie de o altfel de clasa politica şi ca s-a ajuns la un fel de punct de saturaţie in care politicul a devenit o frana puternica in calea dezvoltarii. Daca nu schimbam ceva, nu ne vom prabuşi, dar vom merge mereu aşa, cu frana de mana trasa şi e pacat, am rata un mare moment. Cred ca Romania e acum pe punctul sa decoleze şi ca politicul e cea mai mare problema a ei. Apoi mi se pare ca e şi un moment potrivit, cred ca oamenilor le-a cam ajuns, li s-a facut lehamite de partidele astea corupte care se perinda la putere de 20 de ani. Cred ca e un moment bun pentru a rupe cardaşia asta transpartinica care conduce ţara de atata vreme cu rezultatele pe care le vedem.
Reporter: Ce va indeamna sa credeti ca acest nou proiect va avea succes ? Circumstantele politice sunt diferite fata de acum mai bine de zece ani ?
Adrian Stanciu: Da, circumstanţele sunt diferite, din mai multe puncte de vedere. Momentul e mai bun şi partidul are un lider mai cunoscut şi mai credibil.
Reporter: Care sunt diferentele intre acest partid si cele existente acum ? Prin ce se diferentiaza M10 ?
Adrian Stanciu: Eram sigur ca o sa ma intrebaţi asta. Prima diferenţa şi cea mai importanta e ca nu acceptam finanţari de la nici un grup de interese. Primim doar donaţii fara condiţii ataşate, donaţii mici de la oameni mulţi care işi doresc, ca şi noi, o altfel de ţara şi o altfel de politica. Eu cred ca modul de finanţare a partidelor politice acum e sursa tuturor relelor. Toate, fara excepţie, sunt finanţate cu bani negri care provin de la grupuri de interese care trebuie, ulterior, servite. E un model uriaş de pagubos pentru ţara şi care produce mediocritate politica şi administrativa şi corupţie endemica. Pentru fiecare leu care ajunge astfel la partid trebuie sa se fure de undeva inca cel puţin 10. Pentru fiecare din aceştia un client politic caştiga un contract public umflat pe criterii de cumetrie, nu de competenţa. Contract pe care il executa prost apoi sau uneori deloc. De asta orice atinge statul roman se transforma in praf, mizerie şi rapt. Noi nu vom avea nici macar un leu de felul asta, nici unul.
Apoi mai e chestiunea oamenilor. Avem un Statut care pune mare preţ pe valori şi integritate, avem Comisii de Integritate non-politice, cu oameni din afara partidului, oameni in a caror probitate şi judecata ne incredem. Ele au dreptul de a aviza orice numire şi de a arbitra orice disputa. Decizia lor e finala şi opozabila oricui, inclusiv preşedintelui partidului, nimeni nu poate trece peste ea. Vrem sa avem in randurile noastre doar oameni care fac politica pentru cetaţeni. Va fi greu, e nevoie de mult voluntariat, de multe eforturi şi de multe sacrificii personale. Dar nu se poate altfel, trebuie sa dovedim ca politica nu inseamna doar mizerie şi şpagi. Cu siguranţa vom avea şi oameni cu probleme, filtrul nostru cel mai mare nu e la intrare, ar fi şi ilegal, dar suntem foarte alerţi şi atenţi cu derapajele şi vom exclude dintre noi pe oricine nu adera la acest crez. Şi vom fi foarte, foarte atenţi şi scrupuloşi cu numirile de candidaţi pentru funcţii in partid sau candidaţi la demnitaţi publice.
Şi mai e un lucru: nu vrem nimic pentru noi. Vrem totul pentru comunitaţile din care provenim şi pentru Romania. Asta ne face foarte diferiţi, lucrurile se vad complet altfel cand te pui in slujba interesului public. Nu vedem demnitaţile publice ca un ciolan, pentru ca daca traieşti din leafa chiar nu sunt, le vedem ca pe o servitute. Vrem sa candidam ca sa schimbam lucrurile in bine, nu ca sa ne imbogaţim. Ştiu ca romanii sunt cinici şi sceptici şi imi imaginez sprancenele ridicate cu care vor fi citite aceste randuri, dar sunt adevarate. Veţi vedea.
Reporter: La alegerile prezidentiale de anul trecut, doamna Monica Macovei a lansat un program bazat pe sustinerea justitiei, a statului de drept, a continuarii luptei anticoruptie, a directiei proeuropene si proatlantice. A avut un set de propuneri si directii care a incantat oameni cu ideologii diverse. A fost votata de persoane care sunt atat la dreapta cat si la stanga. Cum impacati acesti oameni cu optiuni ideologice diferite ?
Adrian Stanciu: Va fi greu, probabil imposibil. La alegerile prezidenţiale e uşor sa votezi un candidat anti-sistem, un om onest şi vertical, chiar daca vederile lui politice nu te satisfac in totalitate. Preşedintele nu conduce guvernul. Daca opţiunile sale in domeniile in care are atribuţii te satisfac, e suficient. Un partid trebuie sa aiba o doctrina şi un proiect. In afara cazului cand are o tema ingusta şi neutra doctrinar, doctrina trebuie sa propuna un proiect de ţara şi aici vederile pot fi foarte diferite. M10 e un partid de dreapta, se adreseaza clasei mijlocii, oamenilor autonomi, creatori de valoare, celor care valorizeaza libertatea şi responsabilitatea şi independenţa. Ca atare vedem o Romanie in care oamenii sunt centrul comunitaţii, nu statul. Vedem o Romanie in care saracia se combate mai degraba prin prosperitate decat prin redistribuire. Astea sunt teme care pot indeparta de noi oameni cu vederi de stanga. O sa ne para rau, dar s-ar putea sa fie inevitabil. Mie mi se pare o greşeala sa incerci sa impaci pe toata lumea, vei sfarşi prin a nu impaca pe nimeni. Eu am prieteni de stanga, am oameni de stanga cu care ma sfatuiesc, ii preţuiesc şi valorizez, dar nu le impartaşesc convingerile. In acelaşi timp imi doresc ca ei sa fie reprezentaţi la randul lor de un partid de stanga onest şi luminat, nu de unul care vantura slogane ca sa ajunga la butoane şi sa imparta resursele pe sub masa.
Reporter: Care credeti ca sunt sansele ca pana la alegerile (locale si generale) de anul viitor sa constituiti organizatii locale si judetene suficient de puternice pentru a obtine consilieri, primari si chiar parlamentari ?
Adrian Stanciu: E greu de estimat. Avem deja organizaţii locale in vreo 25 de judeţe. Unele sunt firave, altele mai puternice. Vrem sa participam la alegeri, fara doar şi poate, suntem in cautare de membri şi de persoane care doresc sa candideze pe listele noastre. Daca vom avea succes sau nu… ramane de vazut. Dupa experienţa de acum 10 ani sunt reticent la pronosticuri, mai ales la cele optimiste. Dar cu siguranţa ne vom organiza pana atunci şi cu siguranţa veţi avea ce vota. Ca tot am pomenit de URR… De atunci şi pana azi, in cateva momente politice fierbinţi mulţi oameni, de ordinul sutei, m-au abordat in diverse locuri şi feluri cu o afirmaţie plina de regrete: “ce pacat ca nu aţi mai ţinut URR in viaţa. Acum era nevoie de el”. Pe toţi i-am intrebat: “ne-aţi votat?” Toţi, fara excepţie, mi-au zis ca nu! Asta e o problema la noi. Am vrea sa se schimbe lucrurile, dar sa le schimbe alţii. Fara ajutorul nostru. Nici macar cu un vot. Va spun de pe acum. Nu suntem perfecţi şi nu vom fi perfecţi. Vom face greşeli, vom fi criticabili, vom avea stangacii şi erori. Dar suntem oneşti şi nu vrem nimic pentru noi, ţineţi minte asta atunci cand va veţi intreba cu cine sa votaţi.
Reporter: In statutul partidului sunt prevazute structuri cu atributii mai putin intalnite la partidele actuale. Ma refer la comisiile de integritate si arbitraj, care au rol decisiv in selectarea liderilor atat la nivel national cat si local. Care e filozofia acestui concept si la ce va asteptati de la aceste structuri ?
Adrian Stanciu: Comisiile de Integritate şi Arbitraj sunt puterea noastra judecatoreasca şi cainii noştri de paza. Exista la nivel local şi naţional. Ele avizeaza orice candidatura şi arbitreaza orice conflict. Pot fi sesizate de oricine şi vor da un verdict. Verdictul comisiilor locale poate fi contestat la Comisia Naţionala dar verdictul acesteia e final şi inatacabil. Comisiile sunt formate atat din membri de partid cat şi din persoane cu reputaţie şi judecata impecabile, in care ne incredem, din societatea civila. Le vrem neutre şi imparţiale. Vrem sa ne traga de maneca chiar pe noi, pe lideri, pentru ca din tranşee e greu sa vezi lucrurile clare, adeseori. Totuşi, e important de spus, Comisiile nu selecteaza lideri. Liderii sunt aleşi, in actuala faza de constituire a partidului, numiţi. Ca atare aceasta e o decizie politica in care Comisiile nu au nimic de zis. Ele pot, insa, sa invalideze o candidatura pe criterii de integritate sau de abatere de la Statut.
Reporter: Aceste comisii au inceput sa functioneze ? Ce le veti spune celor care vor fi respinsi ?
Adrian Stanciu: Da, au inceput. Le vom spune celor respinşi exact asta: ca au fost respinşi de Comisie. Noi vrem ca aceste Comisii sa creeze jurisprudenţa, ca atare le vom cere sa-şi motiveze pe larg decizia şi o vom comunica tuturor celor interesaţi pentru a inţelege mai bine cu ce fel de criterii şi de valori operam. Toţi membrii noştri au aderat la statutul nostru şi statutul prevede funcţionarea acestor organisme. Daca cineva se supara, inseamna ca nu e cu noi. Deocamdata nu s-a suparat inca nimeni, dar suntem la inceput. E posibil sa se supere. Nu e o problema, e chiar o oportunitate sa inţelegem ca nu avem un drum impreuna.
Reporter: Credeti in Alba ca Zapada ….. politica ?
Adrian Stanciu : Nu cred in basme in general ! Cred insa in teoria sistemelor şi a jocurilor. Şi cred ca politica romaneasca e o ilustrare perfecta a conceptului de oligopol. Un oligopol apare cand mai mulţi jucatori (economici de regula) activeaza pe o piaţa in condiţii de concurenţa foarte mica. Atunci se creeaza un fel de inţelegere intre ei in care competiţia pentru clienţi şi cote de piaţa se desfaşoara pe tot felul de paliere, dar nimeni nu atinge preţul, ca sa nu afecteze profitabilitatea tuturor. Asta se intampla la noi acum in politica. Are loc o batalie politicianista şi ultra-populista pentru voturi, inţesata cu promisiuni fara acoperire şi cu sloganuri bombastice, dupa care, cand apele se liniştesc, pe dedesubt jocurile se fac fix la fel, adesea de catre o infrastructura transpartinica la care toţi se branşeaza, odata ajunşi la putere. De aici caracatiţele odioase pe care le-am vazut scoase la lumina recent de DNA, unul dintre marile reuşite ale Monicai Macovei, in treacat fie spus.
Un astfel de oligopol e, insa, un colos cu picioare de lut, e foarte fragil şi foarte expus unei disrupţii majore şi bruşte atunci cand apare un jucator, oricat de mic, dar dispus sa joace dupa alte reguli. De obicei cei mari nici nu-l baga in seama o vreme, il ridiculizeaza, se fac ca nu exista. Dar, schimband regula jocului, el devine ameninţator şi schimba apoi tot peisajul, fie obliga şi pe ceilalţi sa se schimbe, fie da curaj altora sa intre in noul joc cu noile reguli. Noi nu credem ca suntem partidul minune, mesianic. Dar credem ca putem fi partidul care sparge oligopolul şi care schimba politica in Romania, putem fi buturuga mica care rastoarna carele alegorice enorme şi gaunoase ale partidelor actuale.
Reporter: Cum vedeti Romania politica a sfarsitului de an 2016 ?
Cu un pic de noroc vad un Parlament cu una-doua forţe noi, proaspete, cu 50-60 de parlamentari activi, energici şi care ţin agenda publica. Vad o Romanie in care oamenilor le revine speranţa şi increderea, incet-incet, in care politica inceteaza sa fie privita ca o cloaca urat mirositoare de care e bine sa te ţii departe, vad o recuperare a statutului şi rolului politicii in viaţa publica. Şi tocmai zisesem ca nu cred in basme...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.