Romania, pe primul loc in Europa la cultivat porumb si floarea soarelui. Cu productia stam mai prost!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.05.2015 16:08 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Potrivit rezultatelor cercetarii statistice „Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2014”, productia agricola vegetala a inregistrat cresteri la cereale pentru boabe, plante uleioase, sfecla de zahar, cartofi si scaderi la leguminoase pentru boabe si la legume, conform datelor provizorii ale INSTITUTULUI NATIONAL DE STATISTICA.

Anul 2014 comparativ cu anul 2013

Cereale pentru boabe
Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2014 reprezinta 45,9% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,0%.
Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 3,4% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (+7,2%), orz si orzoaica (+6,3%), grau (+3,8%), ovaz (+1,5%).

Leguminoase pentru boabe
Productia a scazut cu 4,1%, ca urmare a scaderii suprafetei cultivate cu (-9,1%), fata de anul precedent.

Plante uleioase
Productia a crescut cu 15,1%, datorita atat cresterii suprafatei cultivate (+4,7%), cat si a randamentelor la hectar.
Cresteri ale productiei s-au inregistrat la rapita si soia (+61,0%), respectiv (+35,3%), in principal datorita cresterii suprafetei cultivate (+48,4%), respectiv (+17,6%).
Suprafata cultivata cu floarea soarelui a scazut cu 7,6%.

Sfecla de zahar
Productia a crescut cu 31,9%, in principal datorita cresterii randamentului la hectar cu 19,1% dar si a suprafetei cultivate cu 10,7%.

Cartofi
Productia a crescut cu 7,0%, datorita cresterii randamentului la hectar (+9,1%) desi suprafata cultivata a scazut (-2,0%), fata de anul precedent.

Legume
Productia a fost mai mica cu 3,9%, determinata de scaderea suprafetelor cultivate cu 7,7%, fata de anul precedent. Productiile au fost mai mari la: castraveti (+7,1%), morcovi (+2,7%), ardei (+0,4%) si mai mici la pepeni verzi si galbeni (-16,5%), tomate (-5,1%), varza (-2,9%) si ceapa (-1,3%).

Struguri
In anul 2014, productia de struguri a scazut cu 20,8%, din cauza scaderii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (-11,7%), cat si la plantatiile de vii hibride (-30,4%).
Suprafata cultivata a fost mai mica cu 0,6% fata de anul 2013.

Plantatii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)
Suprafata livezilor pe rod a scazut cu 4,1%.
Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut, exceptie caisi si zarzari unde s-au mentinut la nivelul anului precedent.
Productia de fructe din livezi a scazut cu 4,3% fata de anul precedent.
Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat cresteri la caisi si zarzari, scaderi la peri, pruni si meri, iar la ciresi si visini s-a mentinut la nivelul anului precedent.

In anul 2014, Romania s-a situat, pe locul cinci atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, dupa Franta, Germania, Polonia si Spania, cat si al productiei obtinute, dupa Franta, Germania, Regatul Unit si Polonia.

In ceea ce priveste randamentul, tara noastra se afla printre tarile care au un randament mai scazut la hectar in randul Statelor Membre cultivatoare cu grau.

Romania s-a situat pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb, iar la productie s-a situat pe locul doi, dupa Franta, datorita unui randament inferior.
De altfel randamentul la porumb realizat de Romania este cel mai mic fata de cel al principalelor State Membre cultivatoare de porumb boabe.

Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania.
Atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cat si al productiei, in anul 2014, Romania s-a situat pe primul loc in randul principalelor State Membre cultivatoare cu floarea soarelui.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2014, Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Belgia si Regatul Unit) din cauza randamentului inferior.

Concepte si definitii
Suprafata cultivata reprezinta suprafata insamantata / plantata in ogor propriu, in anul agricol de referinta (1 octombrie – 30 septembrie) cu o cultura principala (care ocupa terenul cea mai mare perioada de timp) sau in anii agricoli precedenti pentru culturile bienale, trienale sau perene.
Productia agricola vegetala reprezinta productia fizica obtinuta in perioada de referinta (anul in care se face recoltarea), mai putin pierderile la recoltare, exprimata in unitati fizice in functie de natura produselor si a grupelor de produse si cuprinde: productia culturilor in ogor propriu; productia culturilor intercalate; productia culturilor succesive; productia obtinuta in gradinile familiale (pentru legume, cartofi si struguri).
Productia medie (randamentul) reprezinta cantitatea de produse (pe fiecare cultura) obtinuta pe unitatea de suprafata cultivata in ogor propriu.
 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.