Romania, pe ultimele locuri la compensarea medicamentelor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.08.2012 10:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente, românii fiind nevoiţi să acopere 40% din costul acestora. 

Iar asta în timp ce în Olanda pacienţii plătesc doar 0,7% din valoarea medicamentelor, francezii 1,2%, iar nemţii 5,4%, potrivit OECD Health Data 2010.
Comparativ cu Bulgaria, România se află într-o situaţie mai bună având în vedere că în ţara vecină pacienţii sunt nevoiţi să plătească mai bine de 70% din costul medicamentelor. În ceea ce priveşte comparaţia cu media europeană, unde procentul plătit de pacienţi din preţul medicamentelor este de 20%, atunci România nu se află într-o lumină tocmai favorabilă.
Potrivit Cristian Luţan, director executiv adjunct Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), „în ţara noastră compensarea medicamentelor este făcută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B, unde sunt incluse cele mai multe boli, şi 100% pentru listele C, unde sunt incluse şi tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele naţionale)”.
De altfel, specialiştii spun că majoritatea tratamentelor de pe lista C ar trebui aprobate de către CJAS-uri sau CNAS pentru fiecare pacient în parte. Iar asta cu atât mai mult cu cât judeţele au dificultăţi în ceea ce priveşte alocarea la timp a bugetelor necesare, iar în final pacientul rămâne pe lista de aşteptare o perioadă mult prea mare, fapt care îi poate pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa.
Pe de altă parte, România este printre ultimele locuri şi la procentul alocat din PIB sănătăţii – 3,84%, procent care este cu mult sub media europeana de 9%.
“România este printre ţările cu cea mai mică alocare procentuală din PIB din Europa. Sistemul de sănătate are nevoie la acest moment atât de finanţare, cât şi de un control eficient al cheltuielilor. Din păcate, sănătatea este privită ca o cheltuială de către autorităţile române şi nu ca o investiţie, iar eficientizarea este înţeleasă ca reducere de cheltuieli, fără a se lua în calcul faptul că o populaţie bolnavă şi în continuă îmbătrânire afectează şansele ţării de a ieşi din criza economică”, a mai adăugat Cristian Luţan.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.