ROMANIA se pregateste pentru DEZASTRU. Peste 7.700 de SIRENE vor URLA in toata TARA!... INUNDATIE, ACCIDENT TEHNOLOGIC sau CONFLICT ARMAT?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.04.2017 10:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

IGSU va desfasuraun amplu exercitiu, la nivel national, pentru testarea si verificarea unor echipamente din componenta sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila – PROCIV 2017.

In perioada 18-21 aprilie a.c., in localitati din tara va fi declansat mecanismul de instiintare a autoritatilor privind iminenta producerii unor evenimente deosebite si vor fi actionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populatiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Simularile vor incepe marti, 18 aprilie a.c., iar timp de patru zile vor fi verificate atat fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati, cat si modul de functionare a mijloacelor de alarmare a populatiei (sirene) existente la nivelul comunitatilor.

In perioada vizata, locuitorii Capitalei si cei din judetele tarii vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a cate 16 secunde fiecare, in intervalul orar 10.00-15.00.
De asemenea, in functie de caracteristicile tehnice, vor fi testate si echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocala catre populatie.

Se recomanda cetatenilor sa ramana calmi si sa urmareasca informarile inspectoratelor pentru situatii de urgenta.
Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCITIU”.

Instiintarea, avertizarea, prealarmarea si alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protectie a populatiei si bunurilor materiale, precum si pentru limitarea efectelor dezastrelor.
Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia, prin intermediul sirenelor electrice si electronice, au loc pe timpul inundatiilor, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor.
De asemenea, sistemul de instiintare – alarmare este utilizat in cazul producerii unor accidente tehnologice in care sunt implicate substante periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau caderii obiectelor din atmosfera.
Aceasta metoda destinata protectiei populatiei civile poate fi utilizata si pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificatii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizeaza anumite masuri pentru comunitate.
***
La nivel national, exista peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate in cazul unor dezastre sau alte situatii de protectie civila, modul de actionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.
Responsabilitatea mentinerii in stare de operativitate a sistemului de instiintare-alarmare revine autoritatilor publice locale, iar reprezentantii inspectoratelor pentru situatii de urgenta deruleaza, periodic, actiuni de verificare in teren.
Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a verificat 5.248 mijloace de alarmare a populatiei.
In anul 2016, inspectoratele pentru situatii de urgenta (ISU) au organizat 1.533 exercitii de alarmare la nivelul localitatilor, actiuni derulate in colaborare cu comitetele judetene si locale pentru situatii de urgenta, institutiile publice cu atributii in managementul situatiilor de urgenta si operatorii economici sursa de risc.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.