Romania se va confrunta cu un val de refugiati de peste 3.000 persoane pe zi

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.09.2015 20:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetatenie romana nascut la 1 martie 1963 in Mrej-elDur, Siria.
Conform afirmatiilor autoritatilor a fost implicat in criza jurnalistilor romani rapiti in Irak in aprilie-mai 2005.
Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecatoria competenta din Romania la pedeapsa maxima de 20 de ani de puscarie si la o despagubire de cate €2 milioane pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak in 2005.
Pana in vara lui 2013 acesta a fost dat in urmarire internationala prin Interpol, fiind acuzat de terorism.
In dimineata zilei de 19 iulie 2013, a fost predat Politiei Romane pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak.
Unchiul lui Omar Hayssam, Mohamed Farzat, a fost prezent si el in Romania, in perioada comunista.
Cu ajutorul unei firme siriene, Farzat exporta tractoare romanesti in tara sa de origine prin ICE Dunarea, firma ce apartinea fostei Securitati.
Dupa cum presa a relatat in repetate randuri, de aceste afaceri nu era strain nici liderul Partidului Conservator (fost Partidul Umanist), Dan Voiculescu, prin firma Crescent.
Mohamed Farzat a fost deconspirat in 1988 ca ofiter al Serviciilor de Informatii Siriene.

Omar Hayssam:

"Nu vreau sa contrazic un oficial al statului roman numai de dragul de a ma baga in seama…, dar sunt totusi un om alfabetizat, cu foarte mult timp la dispozitie si cu un minim acces la informatie… Lucrurile sunt mult mai serioase, problemele mult mai grave si sarcina rezolvarii lor mult mai delicata decat apare in perceptia si mesajul unor inalti demnitari din patria noastra. Considerand fluxul de migranti din tari precum Serbia si Ungaria, in opinia mea, Romania se va confrunta cu un val de refugiati de peste 3.000 de persoane pe zi, in urmatoarele sase luni. Evenimentele din Orientul mai mult sau mai putin apropiat si situatia dintr-o suma de spatii vecine celui european implica o panica acuta in randul populatiei si miscari spectaculoase a mari mase de oameni. Europa Occidentala se va preocupa de administrarea crizei refugiatilor in parametri existenti si va soma tari de granita ale Uniunii, ca Romania, sa-si asume excedentul de migranti pe speze proprii.

(...) 3.000 de oameni pe zi inmultit cu 30, inmultit cu 6 inseamna peste jumatate de milion de refugiati. Ei vor trebui cazati, hraniti si vor necesita asistenta medicala si sociala. Legali sau nu, refugiatii sunt oameni care merita un tratament uman. Ei trebuie sa manance si au nevoie de conditii decente de viata, chiar si in acest tranzit fortat. Desi nu m-as grabi sa folosesc cuvantul «tranzit»… Cred ca multi refugiati nu vor putea fi fizic repatriati, iar daca accesul lor nu va fi permis in tarile mai la vest de Romania, sederea lor aici se va cere indelungata. Nu spun ca e bine sau e rau, spun doar ca forta majora ne va obliga sa gazduim un numar insemnat de emigranti.

(...) Cei mai multi refugiati vor veni din Siria, din Irak, dar si din alte state din regiune sau din spatiul arab. Cred ca 70-80 la suta dintre ei sunt musulmani suniti, dar vor exista cu siguranta si shiiti si crestini".
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.