Romanii cauta guvernante din strainatate

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.01.2012 14:42 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Oficiul Român pentru Imigrări în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.1261 din 21 decembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial nr.935 din 29 decembrie 2011,va elibera în anul 2012 un număr de 5.500 autorizaţii de muncăcetăţenilor străini care îndeplinesc condiţiile şi doresc să se încadreze sau să presteze muncă în România.

Astfel, tipurile şi numărul de autorizaţii de muncă care pot fi acordate străinilor sunt următoarele:

Autorizaţii de muncă pentru lucrătorii permanenţi - 3.000

- Autorizaţii de muncă pentru lucrătorii detaşaţi - 700

Autorizaţii de muncă pentru lucrătorii înalt calificaţi - 1.000

- Autorizaţii de muncă pentru lucrătorii sezonieri - 100

- Autorizaţii de muncă nominale - 100

- Autorizaţii de muncă pentru lucrătorii stagiari - 200

- Autorizaţii de muncă pentru sportivi - 300

- Autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri - 100

În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin Hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În cursul anului 2011, până la sfârşitul lunii noiembrie, Oficiul Român pentru Imigrări a eliberat un număr de 2.514 autorizaţii de muncă străinilor.

Cei mai mulţi cetăţeni provin din state precum: Turcia 505, China 460, Filipine 299, Sri Lanka 142, Moldova 140, iar domeniile de activitate conform clasificaţiei COR pentru care au fost solicitate autorizaţiile de muncă sunt: guvernantă 285, zidar pietrar 148, fotbalist profesionist 97, administrator societate comercială 81.

Autorizaţia de muncă este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România. Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii se adresează Oficiului Român pentru Imigrări de către angajator, persoană fizică sau juridică.

Pentru a obţine mai multe informaţii despre angajarea în muncă a cetăţenilor străini pe teritoriul României, angajatorii pot accesa site-ul Oficiului Român pentru Imigrări la adresa http://ori.mai.gov.ro, unde pot găsi legislaţia în vigoare în domeniu, precum şi actele, documentele şi taxele necesare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.