Romanii consuma tot mai mult lapte de vaca... De import!

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.02.2014 10:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In anul 2013 comparativ cu anul 2012, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 8784 tone (-1,0%), spune Institutul Naţional de Statistica.

In anul 2013 comparativ cu anul 2012, productia a crescut la: smantana de consum cu 5730 tone (+12,0%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 12758 tone (+8,3%), unt cu 516 tone (+5,6%), lapte de consum cu 11401 tone (+5,5%) si branzeturi inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (90,0% din productia totala de branzeturi) cu 2781 tone (+4,1%).

Aceste cresteri ale productiei s-au datorat, in special, cresterii cantitatii de lapte brut... importat de la 59267 tone in anul 2012 la 96240 tone in anul 2013 (+62,4%).

Lapte de vaca colectat de unitatile procesatoare: lapte brut produs prin secretia glandelor mamare ale uneia sau mai multor vaci care nu a fost incalzit la o temperatura mai mare de 40 grade Celsius si nu a fost supus unui tratament cu efect similar.
Lapte de consum: lapte integral, semi-degresat si degresat care nu contine aditivi.
Smantana de consum: smantana procesata disponibila pentru livrare in afara unitatilor (consum uman, materie prima pentru fabricarea ciocolatei, inghetatei etc.); nu include productia intermediara destinata fabricarii altor produse lactate in cadrul unitatii.
Lapte acidulat: produs lactat cu un pH intre 3,6 si 5,5. Se refera la iaurturi, iaurturi de baut, lapte batut , inclusiv produsele care contin bifidus.
Branzeturi: produse lactate proaspete sau maturate, solide sau semi-solide, obtinute prin coagularea laptelui si a smantanii, separat sau in combinatii, prin actiunea cheagului sau a altor agenti de coagulare si prin drenarea partiala a zerului rezultat in urma coagularii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.