Romanii, tot mai afectati de bolile musculo-scheletice

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.10.2012 17:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Afecţiunile musculo-scheletice (AMS), precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai mult accesul angajaţilor la piaţa muncii din România. Acestea reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii,devenind o problemă majoră a stării de sănătate a forţei de muncă din România. 42% dintre lucrătorii români raportează, în fiecare an, prezenţa durerii de spate cauzate de locul de muncă, în timp ce aproximativ 30% dintre aceştia raportează durere musculară la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare.
Rezultatele fac parte din ultimul raport realizat în cadrul proiectului Fit for Work România (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation, raport ce atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă, din cauza acestor afecţiuni, cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti. Conform studiului, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă – doar una din bolile musculo-scheletice – afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de Euro pe an.
Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii funcţionale persoanelor afectate. Impactul afecţiunilor musculo-scheletice depăşeste simptomele fizice imediate; acestea au, de asemenea, un efect negativ asupra stimei de sine, asupra calităţii vieţii, a vieţii de familie şi a situaţiei financiare a unei persoane.
AMS afectează cel puţin 100 de milioane de oameni în Europa şi sunt prima cauză de incapacitate temporară sau permanentă de a lucra – fiind responsabile de 50% din absenţele de la locul de munca şi de 60% din cazurile de incapacitate permanentă de a lucra. Anual, costurile totale implicate de impactul afecţiunilor musculo-scheletice asupra pieţei muncii şi suportate de statele europene se ridică la 240 miliarde Euro.
La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afecţiuni musculo-scheletice, realizat în 9 ţări-membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucrătorii care suferă de AMS raportează că se duc la muncă în ciuda faptului că sunt bolnavi, temându-se să nu îşi piardă locul de muncă. Studiul a arătat şi faptul că 75% din cei care nu lucrează au fost impiedicaţi să îşi păstreze locul de muncă sau să se întoarcă pe piaţa muncii din cauza afecţiunilor de care suferă. Conform aceluiaşi studiu, până la 80% din populaţia adultă va fi afectată de o boală musculo-scheletică în timpul vieţii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.